Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Šéf Pentagónu: USA budú ďalej poskytovať zbrane Izraelu

Na snímke izraelský minister obrany Joav Gallant (vpravo) a americký minister obrany Lloyd Austin počas spoločného vyhlásenia po ich stretnutí o izraelskej vojenskej operácii v Gaze v Tel Avive v pondelok 18. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Šéf Pentagónu na spoločnej tlačovej konferencii s izraelským kolegom vyzval aj Iránom podporované libanonské hnutie Hizballáh, aby nevyprovokovalo širší konflikt.

Tel Aviv 18. decembra (TASR) - Americký minister obrany Lloyd Austin v pondelok na návšteve Izraela vyhlásil, že Spojené štáty budú ďalej vyzbrojovať Izrael v jeho vojne proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. Zároveň vyzval na viac humanitárnej pomoci pre Palestínčanov v zničenom Pásme Gazy. Varoval tiež Irán, aby prestal podporovať jemenských povstalcov húsíov, ktorí útočia na lode v Červenom mori. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Boje zúria už tretí mesiac a ide o najkrvavejšiu vojnu v palestínskom Pásme Gazy. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom hlásilo ďalších 110 zabitých ľudí pri útokoch izraelskej armády v tábore Džabálijá neďaleko mesta Gaza.

"Musíme dostať viac humanitárnej pomoci k takmer dvom miliónom vysídlených ľudí v Pásme Gazy a musíme tú pomoc doručovať lepšie," povedal Austin.

Potvrdil však, že Washington je "najväčší priateľ Izraela" a bude mu "ďalej dodávať zbrane, životne dôležitú muníciu, taktické vozidlá a systémy protivzdušnej obrany".

Americký minister dodal, že jeho návšteva nemá "diktovať časový rozvrh v tejto vojne ani podmienky".

Minister podniká cestu po Blízkom východe, lebo silnejú obavy, že sa vojna rozšíri po celom regióne. Iránom podporovaní povstalci húsíovia v Jemene útočia zo solidarity s Hamasom na obchodné lode v Červenom mori.

Útoky narušili svetový obchod, vyhnali hore ceny ropy a energetický gigant BP patrí k najnovším veľkým firmám, ktoré museli prestať využívať hlavné prepravné trasy vedúce k Suezskému prieplavu.

"V Červenom mori vedieme mnohonárodnú námornú misiu, aby sa zachoval základný princíp slobody plavby. Podpora húsijských povstalcov zo strany Iránu musí prestať,"
uviedol Austin.

Šéf Pentagónu na spoločnej tlačovej konferencii s izraelským kolegom vyzval aj Iránom podporované libanonské hnutie Hizballáh, aby nevyprovokovalo širší konflikt. Od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom totiž dochádza takmer denne k prestrelkám na izraelsko-libanonskej hranici. Hizballáh je šiitské hnutie podporujúce Hamas.

"Vyzývame Hizballáh, aby zaručil, že jeho bojovníci nebudú podnikať akcie, ktoré vyprovokujú širší konflikt," dodal Austin.