Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Šéf redakcie televízie al-Džazíra opustil Pásmo Gazy

Izraelská stíhačka prelietava nad pásmom Gazy neďaleko hranice Izraela, čo je viditeľné z juhu Izraela 16. januára 2024. Foto: TASR/AP

Dahdúh smeruje do Kataru, kde sídli centrála jeho televízie a podstúpi operáciu zranenia, ktoré utrpel pri izraelskom útoku minulý mesiac.

Gaza 16. januára (TASR) - Šéf redakcie televízie al-Džazíra v Gaze opustil v utorok palestínske územie, pretože izraelské útoky zabili jeho manželku, niekoľko detí a kolegu. Wáil Dahdúh to povedal tlačovej agentúre AFP.

Scény, ako Dahdúh žiali za svojou rodinou a pešo uniká z Gazy, boli počas vojny medzi hnutím Hamas a Izraelom vysielané po celom svete. Dahdúh (53) v rozhovore s novinárom AFP v južnej časti Pásma Gazy povedal, že odišiel cez hraničný priechod Rafah s Egyptom.

Dahdúh smeruje do Kataru, kde sídli centrála jeho televízie a podstúpi operáciu zranenia, ktoré utrpel pri izraelskom útoku minulý mesiac. Vtedy zomrel aj kameraman televízie al-Džazíra, Sámir Abú Dakka a niekoľko ďalších ľudí.

Dahdúhova manželka, dve ich deti a vnuk zahynuli v októbri pri bombardovaní palestínskeho utečeneckého tábora Nusajrát. Jeho najstaršieho syna zabili tento mesiac pri útokoch na auto v Rafahu.

Palestínčan Dahdúh vstúpil do Egypta v utorok spolu s príbuzným, jeho štyri deti prekročili hraničný priechod minulý týždeň, povedal pre AFP. Syndikát egyptských novinárov už potvrdil, že sa rozprával s Dahdúhom po odchode z Pásma Gazy.

Syndikát "ďakuje všetkým egyptským štátnym úradom a ľuďom, ktorí si dali tú námahu a pomohli s prípadom Wáila Dahdúha a ktorí liečia ranených Palestínčanov", napísal na Facebook šéf syndikátu Chálid al-Balší.

Počas súčasnej vojny na Blízkom Východe bolo zabitých najmenej 82 žurnalistov, z nich 75 v Pásme Gazy, uvádza mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (CPJ).

Pri útoku v sobotu 7. októbra palestínski militanti prerazili hraničné bariéry medzi Pásmom Gazy a Izraelom a zaútočili na židovské osady a hudobný festival Nova. Obeťou ich útoku sa stalo približne 1200 Izraelčanov, väčšinou civilistov. Stovky ďalších uniesli ako rukojemníkov.

Izrael reagoval snahou o zničenie Hamasu v Pásme Gazy. Jeho vojenské operácie si vyžiadali najmenej 24.285 Palestínčanov, oznámilo ministerstvo zdravotníctva v palestínskej enkláve ovládané hnutím Hamas.