Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Šéfku banky v Rakúsku zavraždil zrejme jej dobrý známy - policajt

Foto: TASR/AP

Motívom vraždy mohlo byť zlato, ktoré žena vyniesla z banky pod zámienkou predaja nejestvujúcemu kupcovi a ktoré sa doteraz nenašlo.

Innsbruck 20. marca (TASR) - Brutálnu vraždu šéfky pobočky istej rakúskej banky v malej obci v Tirolsku Eriky H. (49) spáchal zrejme 51-ročný policajt, jej dobrý známy. Podozrenie voči mužovi, ktorý slúžil 25 rokov v policajnom zbore a absolvoval medziiným aj špeciálny výcvik pre zneškodňovanie trhavín, potvrdili dnes kriminalisti na tlačovej konferencii v Innsbrucku. Na jeho stopu ich priviedol nešpecifikovaný nález vo vyhorenom vozidle.

Na tirolskom veliteľstve polície sa pred výsluchom podozrivého odohrali, ako odznelo na tlačovej konferencii, dramatické scény. Predvedený sa na chvíľu zmocnil služobnej zbrane jedného z kolegov a pokúsil sa z nej vystreliť, čo sa mu však nepodarilo. Pri chaose sa mu podarilo ujsť cez dvor na ulicu, kde ho opätovne zadržali.

Pre pokus o streľbu čelí podľa slov prokurátorky Brigitte Loderbauerovej aj podozreniu z trestného činu pokusu o vraždu.

Obeť, ako sa dnes potvrdilo, precízne a dlho vopred naplánovaného zločinu našli bez známok života v piatok vo vyhorenom vozidle v katastri obce Wiesing v okrese Schwaz. Príčinou úmrtia bola otrava oxidom uhoľnatým, žena bola v čase založenia požiaru, ktorým chcel páchateľ zahladiť stopy, omámená chloroformom, píše viedenský denník Kurier, ešte však žila.

Páchateľovi sa plán nepodarilo realizovať do dôsledku. Požiar, v ktorom obeť uhorela a ktorý založil, totiž pri uzavretých oknách vozidla po istom čase predčasne vyhasol.

Vyšetrovanie ukázalo, že žena opustila pracovisko vo štvrtok okolo 17.00 h s dvoma taškami, v ktorých sa malo nachádzať osem kilogramov zlata. Okolo 21.30 h opustila po večeri s dcérou bydlisko, aby sa, ako predpokladajú vyšetrovatelia, stretla so svojím neskorším vrahom.

Zlato v hodnote 333.000 eur, ktoré neobvyklým spôsobom vyniesla z banky pod zámienkou predaja nejestvujúcemu kupcovi a ktoré sa doteraz nenašlo, mohlo byť motívom vraždy. Či je prípadne v hre aj tretia osoba, možný záujemca o kúpu zlata od zamestnankyne banky a policajta, ktorí sa dobre poznali, to je zatiaľ otvorená otázka.