Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Senát v USA schválil povolenie kľúčového programu pre sledovanie

Ilustračná snímka Foto: TASR

Zákon obnovuje program, ktorý umožňuje bez povolenia vláde USA zhromažďovať aj tajnú komunikáciu Neameričanov nachádzajúcich sa mimo krajiny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 20. apríla (TASR) - Americký Senát hlasoval v sobotu skoro ráno, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AP.

Legislatívu schválili senátori z oboch politických strán pomerom hlasov 60 k 34 a program sa tým predĺži o dva roky. Teraz pôjde na stôl prezidentovi USA Joeovi Bidenovi a po jeho podpise sa z neho stane zákon. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že Biden "ho rýchlo podpíše".

"V pravý čas opätovne schvaľujeme tento zákon, krátko pred jeho vypršaním o polnoci," povedal líder senátnej väčšiny Chuck Schumer, keď sa 15 minút pred konečným termínom začalo hlasovať. "Celý deň sme sa snažili dosiahnuť prelom a nakoniec sa nám to podarilo," dodal.

Americkí predstavitelia uviedli, že tento nástroj na sledovanie, prvýkrát povolený v roku 2008 a odvtedy niekoľkokrát predlžovaný, je životne dôležitý pre marenie teroristických útokov, kyberútokov a zahraničnej špionáže. Takisto poskytuje aj spravodajské informácie, na ktoré sa USA spoliehajú pri špecifických operáciách, ako napríklad pri zabití vodcu al-Káidy Ajmana az-Zawahrího v roku 2022.

Zákon obnovuje program, ktorý umožňuje bez povolenia vláde USA zhromažďovať aj tajnú komunikáciu Neameričanov nachádzajúcich sa mimo krajiny.

Opätovné schválenie zákona má za sebou dlhú a hrboľatú cestu. Nakoniec ho však Senát odhlasoval, po mesiacoch sporov medzi obhajcami práva na súkromie a jastrabmi v oblasti národnej bezpečnosti.