Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Senátor McCain podstúpil operáciu pre infekciu v črevnom trakte

Na archívnej snímke John McCain Foto: TASR/AP

Vplyvný senátor okrem toho podstupuje onkologickú liečbu po tom, ako mu vlani diagnostikovali nádor na mozgu.

Phoenix 17. apríla (TASR) - Americký republikánsky senátor John McCain sa podrobil chirurgickému zákroku, ktorý si vyžiadala infekcia v črevnom trakte. Jeho zdravotný stav je po operácii stabilizovaný.

Podľa agentúry AP senátorova kancelária o operácii informovala v pondelok s tým, že sa uskutočnila deň pred tým na klinike Mayo vo Phoenixe v štáte Arizona.

Senátorovi spolupracovníci spresnili, že zákrok súvisel so zápalovým ochorením čriev - divertikulitídou.

Divertikul je malý výčnelok črevnej steny, ktorý vzniká tlakom zvnútra v oslabenom mieste – v podstate ide o malý pruh, herniu, v stene tráviaceho systému. Ak sa v divertikule na dlhší čas ocitne bez pohybu črevný obsah, môže dôjsť k zápalu – divertikulitíde.

Vplyvný senátor okrem toho podstupuje onkologickú liečbu po tom, ako mu vlani diagnostikovali nádor na mozgu. Pôvodne mal v pláne, že sa už v januári vráti do Washingtonu, ale zatiaľ je stále doma, v rodinnom sídle v blízkosti mesta Sedona v štáte Arizona.

McCainovi vlani 14. júla odstránili krvnú zrazeninu, ktorá sa mu vytvorila nad ľavým okom. Histologické vyšetrenie o päť dní neskôr ukázalo, že má zhubný nádor mozgu, známy pod názvom glioblastóm.

John McCain je jedným z najvplyvnejších amerických republikánov a senátorom je už vyše 30 rokov. Rešpektujú ho aj v iných politických stranách a je známy tým, že nie vždy dodržiava líniu vedenia republikánov a presadzuje i nepohodlné názory.