Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Senátori navrhujú prísne sankcie na Turecko, ak sa nestiahne zo Sýrie

Na snímke konvoj ťažkej techniky tureckej armády v meste Akcakale na turecko-sýrskej hranici po začiatku vojenskej operácie Mierová jar v severnej Sýrii namierenú proti Kurdom a teroristom z Islamského štátu. Akcakale 9. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) v stredu večer uviedli, že odvrátili tureckú pozemnú ofenzívu na sýrskej severnej hranici.

Washington 10. októbra (TASR) - Skupina amerických senátorov z radov republikánov aj demokratov v stredu oznámila, že sa dohodla na prijatí rozsiahlych sankcií voči Turecku, ak sa jeho sily nestiahnu zo susednej Sýrie. Informovala o tom agentúra AFP.

Republikánsky senátor Lindsey Graham uviedol, že spolu s demokratom Chrisom Van Hollenom predkladajú legislatívu, ktorá by zmrazila všetok majetok na území USA tureckému politickému vedeniu vrátane prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, jeho viceprezidenta a ministra obrany. Sankcie by sa tiež vzťahovali na organizácie, ktoré uzatvárajú obchody s tureckou armádou alebo s ropnými a plynárenskými spoločnosťami slúžiacimi tureckým ozbrojeným silám.

Grahama a ďalších amerických zákonodarcov nahnevalo náhle rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa stiahnuť vojakov USA zo severnej Sýrie. Tento krok označili za zradu kurdských síl, ktoré roky pomáhali bojovať proti islamským militantom.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu a Senát začnú opäť zasadať v utorok na budúci týždeň.

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) v stredu večer uviedli, že odvrátili tureckú pozemnú ofenzívu na sýrskej severnej hranici. Stalo sa tak krátko po tom, ako Ankara oznámila spustenie pozemnej fázy operácie namierenej proti kurdským silám.

"Pozemný útok tureckých síl bol odvrátený bojovníkmi SDF," v regióne Tal Abjád, uviedol na Twitteri hovorca SDF Mustafá Balí.

Podľa tureckých médií inváziu vedú turecké špeciálne jednotky a obrnené vozidlá, ktoré na sýrske územie prenikli na niekoľkých miestach.