Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Severokórejská raketa je pripravená na odpaľovacej rampe

Na satelitnej snímke je raketa dlhého doletu na odpaľovacej rampe na základni Dongčang-ri na severozápade krajiny. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v sobotu oznámila, že v období medzi 10. a 22. decembrom odpáli raketu dlhého doletu, ktorá by mala vyniesť do vesmíru družicu na pozorovanie Zeme.

Moskva 5. decembra (TASR) - Severokórejská raketa dlhého doletu, ktorej štart cez víkend avizoval Pchjongjang, je už pripravená na odpaľovacej rampe. Oznámila to dnes juhokórejská tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na vládny zdroj zo Soulu.

"Severná Kórea podľa všetkého ukončila inštaláciu rakety dlhého doletu na odpaľovacej rampe" na základni Dongčang-ri na severozápade krajiny, uviedol nemenovaný predstaviteľ juhokórejskej vlády.

Všetky tri stupne rakety sú podľa neho už zmontované, pričom bolo zaznamenané sťahovanie pracovných tímov zo základne. Signalizuje to, že prípravy na štart sú i napriek medzinárodným výzvam na ich zastavenie v plnom prúde.

Očakáva sa, že v najbližších dňoch dôjde k inštalácii podporných zariadení rakety, ako sú kamery, radar a meracie prístroje. Ak sa palivo začne čerpať do nádrží už počas víkendu, štart by sa mohol uskutočniť medzi 10.-12. decembrom.

V pondelok KĽDR oficiálne informovala o plánovanom štarte Medzinárodnú námornú organizáciu OSN (IMO). Prvý stupeň rakety by mal totiž dopadnúť do vôd Žltého mora medzi Kórejským polostrovom a Čínou a oddelenie druhého stupňa prebehne východne od súostrovia Filipíny.

Severná Kórea v sobotu oznámila, že v období medzi 10. a 22. decembrom odpáli raketu dlhého doletu, ktorá by mala vyniesť do vesmíru družicu na pozorovanie Zeme. Podľa kritikov ide len o zámienku na vykonanie testu medzikontinentálnej balistickej strely schopnej niesť jadrovej hlavice. Bezpečnostná rada OSN pritom zakázala Pchjongjangu všetky testy raketových technológií dlhého doletu.

Zámer KĽDR odsúdili Južná Kórea i Spojené štáty a Rusko vyzvalo severokórejskú vládu, aby pokus o odpálenie rakety vzhľadom na platné rezolúcie BR OSN zrušila. Obavy z plánov svojho spojenca vyjadrila aj Čína. Severná Kórea sa pokúsila odpáliť strelu dlhého doletu už tento rok v apríli, raketa sa však krátko po štarte rozpadla.