Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching požiadal Kima o naplnenie dohôd o denuklearizácii

Kim Čong-un, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Peking minulý týždeň vyjadril podporu rozhodnutiu Washingtonu nezrušiť sankcie voči Severnej Kórei, kým tá nepristúpi k úplnému jadrovému odzbrojeniu.

Peking 19. júna (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching požiadal v utorok severokórejského lídra Kim Čong-una o naplnenie dohôd o jadrovom odzbrojení, ktoré Kim dosiahol s americkým prezidentom Donaldom Trumpom minulý týždeň v Singapure. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

Čínsky prezident sa stretol s Kimom v Pekingu, aby prekonzultovali ďalšie kroky v súvislosti s uvedeným severokórejským záväzkom. Si Ťin-pching sľúbil vodcovi KĽDR, že Čína podporí medzinárodnými sankciami postihnutú Severnú Kóreu pri jej hospodárskej obnove, informovala čínska štátna televízia CGTN.

Peking minulý týždeň vyjadril podporu rozhodnutiu Washingtonu nezrušiť sankcie voči Severnej Kórei, kým tá nepristúpi k úplnému jadrovému odzbrojeniu.

Kim Čong-un poďakoval Číne za podporu denuklearizácie Kórejského polostrova ako aj jeho "mieru a stability".

"Budeme sa snažiť o trvalý mierový režim na Kórejskom polostrove s Čínou a relevantnými krajinami," povedal Kim podľa CGTN. Dodal, že aj naďalej bude rozvíjať vzťahy s Čínou, posledným severokórejským veľkým spojencom a hospodárskym donátorom, píše agentúra Jonhap.

Si Ťin-pching tiež prisľúbil, že neoblomný postoj Číny smerom k posilňovaniu vzťahov so Severnou Kóreou sa nezmení, bez ohľadu na to, ako sa bude meniť medzinárodná a regionálna situácia.

Kim Čong-un je v Pekingu na dvojdňovej návšteve, ktorá je podľa Číny zameraná na utuženie "strategickej komunikácie" medzi oboma susedmi.