Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Sikorski kritizoval Sergeja Andrejeva, ruského veľvyslanca v Poľsku

Na archívnej snímke Radoslaw Sikorski. Foto: TASR/AP

Zástupcovia ministerstva zahraničných vecí vysvetlili, že podľa správy, ktorú poskytlo ruské veľvyslanectvo, Andrejev nebude v blízkej budúcnosti v Poľsku.

Varšava 27. marca (TASR) – Správanie ruského veľvyslanca v Poľsku ukazuje jeho "civilizovanosť a profesionalitu", vyhlásil v stredu poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. TASR informuje na základe správy agentúry PAP.

Sikorski veľvyslanca Sergeja Andrejeva kritizoval počas tlačovej konferencie v lotyšskej metropole Riga. V pondelok sa nedostavil na poľské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré si ho predvolalo v súvislosti s narušením poľského vzdušného priestoru ruskou raketou 24. marca.

"Veľvyslanec Andrejev nám sám ukázal svoju civilizovanosť a profesionalitu," vyhlásil Sikorski. Dodal, že veľvyslanec nebol vyhostený: "Podľa toho, čo som počul, opustil naše územie z vlastnej vôle."

Zástupcovia ministerstva zahraničných vecí vysvetlili, že podľa správy, ktorú poskytlo ruské veľvyslanectvo, Andrejev nebude v blízkej budúcnosti v Poľsku.

V nedeľu počas raketového útoku na Ukrajinu vzdušný priestor Poľska blízko pohraničnej dediny Oserdów na juhovýchode Lubelského vojvodstva narušila raketa vypálená z ruského lietadla. Poľská armáda vyhlásila stav vysokej pohotovosti. Strela v poľskom vzdušnom priestore zotrvala 39 sekúnd, pričom ju poľské vojenské radarové systémy neustále sledovali.

Poľská armáda potvrdila narušenie svojho vzdušného priestoru ruskou raketou aj v minulosti, naposledy koncom decembra minulého roka.