Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Sumatru zasiahlo silné zemetrasenie, hrozba cunami sa zmenšila

Foto: TASR/AP Photo/TV One via AP Video

Malé, približne meter veľké vlny cunami už dnes zasiahli západné pobrežie Sumatry.

Jakarta 11. apríla (TASR) - Americké Pacifické centrum varovania pred cunami dnes zrušilo výstrahu pred prívalovými vlnami v oblasti Indického oceánu niekoľko hodín po silnom zemetrasení s magnitúdou 8,6 a niekoľkých dotrasoch v Indonézii.

Podľa Pacifického centra teraz získané údaje indikujú, že hrozba cunami sa pre väčšinu oblastí zmenšila, alebo zanikla, uviedla tlačová agentúra Reuters. Celonárodné varovanie pred cunami odvolali aj indické úrady. Predtým varovali, že vlny vysoké až 3,9 metra by mohli zasiahnuť indické ostrovy Andamany a Nikobary, niekoľko tisíc ľudí evakuovali.

Oblasť Indonézie postihla séria mohutných otrasov, pričom epicentrum hlavného otrasu bolo vzdialené 435 kilometrov juhozápadne od mesta Banda Aceh na Sumatre a 964 kilometrov západne od malajzijskej metropoly Kuala Lumpur.

K zemetraseniu s magnitúdou 8,6 došlo podľa údajov Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS) o 10.38 h SELČ v hĺbke 22,9 kilometra.

Krátko nato, o 12.47 h SELČ, zasiahol podľa USGS oblasť 615 kilometrov juhozápadne od mesta Banda Aceh na Sumatre silný dotras s magnitúdou 8,2. Došlo k nemu v hĺbke približne 16 kilometrov. Po ňom nasledovalo niekoľko ďalších slabších dotrasov s magnitúdami 5,1-6,0.

Podľa austrálskeho profesora Jamesa Goffa - riaditeľa austrálsko-pacifického výskumného centra cunami na univerzite v Sydney - je nepravdepodobné, že zemetrasenie na Sumatre vyvolalo veľké cunami, uviedla agentúra DPA.

Goff vysvetlil, že vytvorenie veľkej vlny je nepravdepodobné z hľadiska geológie. Ako povedal prezident austrálskej spoločnosti pre zemetrasenie, profesor Kevin McCue, škody na Sumatre budú minimálne. Dodal, že nedošlo k žiadnemu významnému vertikálnemu posunu morského dna, takže akékoľvek cunami budú miestne a malé.

Malé, približne meter veľké vlny cunami už dnes zasiahli západné pobrežie Sumatry. Po sérii zemetrasení sa stále zisťuje, či boli obete na životoch a škody.

Najhoršie následky sa očakávajú na ostrove Simeulue pri Sumatre a indonézski odborníci predpovedajú niekoľko malých dotrasov v najzápadnejšej časti krajiny.