Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Slovinci si budú v nedeľu voliť prezidenta

Predvolebné plagáty prezidentských kandidátov Danilo Türka (vľavo) a Boruta Pahora (vpravo) Foto: TASR/AP

Podľa predvolebných prieskumov má najväčšiu šancu súčasný prezident Danilo Türk.

Ľubľana 9. novembra (TASR) - Asi 1,7 milióna voličov bude v nedeľu po piaty raz od vyhlásenia nezávislého Slovinska voliť prezidenta krajiny. Predvolebné prieskumy naznačili, že najväčší počet hlasov získa súčasný prezident Danilo Türk, nebude ich však dosť na víťazstvo v prvom kole.

V druhom kole, ktoré by sa malo uskutočniť 2. decembra, sa podľa prieskumov stretne s bývalým premiérom Borutom Pahorom, kandidátom Sociálnych demokratov (SD), ktorého vláda vlani padla v dôsledku podcenenia globálnej ekonomickej krízy a pre obvinenia z korupcie.

Až ako tretí vychádza z prieskumov kandidát vládnucej stredopravej koalície Milan Zver zo Slovinskej demokratickej strany (SDS), uviedla agentúra STA.

Podľa prieskumu, ktorý si objednala RTV Slovenija, získa Türk 30 percent hlasov, Pahor 25 a Zver 17, zatiaľ čo prieskumy denníkov Delo a Večer predpovedajú zisky nasledovne: Türk 34 a 25, Pahor 27 a 21 a Zver 18 a 17 percent.

Prieskum Školy pokrokových sociálnych štúdií (FUD) favorizuje Pahora (31 percent) pred Türkom (28,5 percenta) a Zverom (14,2 percenta). Podľa tohto prieskumu je 21-25 percent respondentov nerozhodnutých.

Türk i Pahor ostro kritizovali stredopravú vládu premiéra Janeza Janšu, ktorá tiež čelí silnej opozícii v parlamente pre svoje protikrízové opatrenia. Türk obviňuje vládu z pomalej reakcie na ekonomickú krízu a "nerovnomerného" rozdelenia záťaže z protikrízového balíka.