Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Služba OSN: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine

Palestínčania kontrolujú trosky zničených budov po izraelských náletoch na mesto Khan Younis v južnom Pásme Gazy. Foto: TASR/AP

V Pásme Gazy sa v polovici apríla podľa odhadov UNMAS nachádzalo 37 miliónov ton trosiek.

Ženeva 1. mája (TASR) - V Pásme Gazy sa nachádza viac vojnového odpadu a trosiek než na Ukrajine, uviedol v stredu predstaviteľ Služby OSN pre boj proti mínam (UNMAS) Charles Birch. TASR informuje podľa agentúry AFP.

V Pásme Gazy sa v polovici apríla podľa odhadov UNMAS nachádzalo 37 miliónov ton trosiek. Pri odstraňovaní tohto odpadu hrozí nebezpečenstvo z dôvodu výskytu nevybuchnutej munície či možného vystavenia sa jedovatým látkam.

"Gaza má viac trosiek než Ukrajina," uviedol Birch, ktorý má v rámci UNMAS na starosti palestínske územia. Pre porovnanie pripomenul, že frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer 1000 kilometrov a Pásmo Gazy má dĺžku 40 kilometrov. Problémom však nie je len množstvo odpadu.

"Tieto trosky sú pravdepodobne husto zamorené nevybuchnutou muníciou a jeho odstraňovanie bude skomplikované iným nebezpečenstvom," povedal. Dodal, že v odpade sa podľa odhadov nachádza viac než 800.000 ton azbestu. Tento nerast, ktorý môže spôsobovať rakovinové ochorenia, si pri zaobchádzaní vyžaduje špeciále opatrenia, pripomína AFP.

Birch vyjadril presvedčenie, že UNMAS sa stane koordinačným orgánom v boji proti mínam v Gaze. Táto organizácia si už zaistila financie vo výške päť miliónov dolárov. Potrebuje však ďalších 40 miliónov na to, aby v Pásme Gazy mohla pokračovať v činnosti ďalších 12 mesiacov.