Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Smrť islamistického veliteľa vyvolala v Kašmíre pouličné protesty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Správa o smrti Zákira Músu vyvolala v noci na piatok v mnohých mestách a dedinách Kašmíru protesty za účasti stoviek demonštrantov.

Šrínagar 24. mája (TASR) - Vládne sily v Indiou spravovanom regióne Kašmír zabili vplyvného veliteľa, ktorý prisľúbil vernosť teroristickej sieti al-Káida.

Podľa agentúry AFP o tom v piatok informovali miestne úrady, ktoré uviedli, že smrť 25-ročného Zákira Músu oslabí militantov pôsobiacich na spornom území.

Správa o smrti Zákira Músu vyvolala v noci na piatok v mnohých mestách a dedinách Kašmíru protesty za účasti stoviek demonštrantov. Protest sa konal aj v metropole Šrínagar. Na niektorých miestach došlo k potýčkam s políciou.

V reakcii na to úrady na celom území Kašmíru obmedzili prístup k mobilným internetovým službám a v niektorých oblastiach vyhlásili zákaz nočného vychádzania, aby zabránili rozšíreniu protestov.

Músá v roku 2017 oznámil vytvorenie svojej bojovej skupiny Ansár Ghazwatul Hind a prisľúbil vernosť al-Káide. Vo svojom vyhlásení vtedy oznámil, že jeho cieľom je vytvorenie islamského kalifátu v Kašmíre.

Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celý himalájsky región. Od konca 80. rokov minulého storočia v oblasti bojujú povstalci za nezávislosť Kašmíru alebo za spojenie sa s Pakistanom.

Naí Dillí pravidelne obviňuje Pakistan z podpory militantov bojujúcich v Kašmíre proti Indii. Islamabad však tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že poskytuje iba morálnu a diplomatickú podporu kašmírskemu boju za právo na sebaurčenie.