Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sneh v Severnej Kórei mohol spomaliť prípravy na skúšku rakety

Analýza satelitných snímok GeoEye zo 4. decembra ukázala, že sneh mohol zabrániť Severokórejčanom vztýčiť trojstupňovú raketu Unha na odpaľovacej rampe na základni Dongčang-ri na severozápade krajiny. Foto: TASR/AP Photo

Severná Kórea tvrdí, že chce v období od pondelka (10. decembra) do 22. decembra vypustiť do kozmu satelit, ktorého úlohy sú mierové.

Soul 7. decembra (TASR) - Nové satelitné snímky ukázali, že množstvo snehu mohlo spomaliť severokórejské prípravy na vypustenie balistickej rakety. Napriek tomu by Pchjongjang mohol byť pripravený na štart rakety už od pondelka, napísala dnes agentúra Associated Press.

Analýza satelitných snímok GeoEye zo 4. decembra ukázala, že sneh mohol zabrániť Severokórejčanom vztýčiť trojstupňovú raketu Unha na odpaľovacej rampe na základni Dongčang-ri na severozápade krajiny. To odporuje správam juhokórejských médií, podľa ktorých už raketa dlhého doletu bola pripravená na odpaľovacej rampe.

Analýzu snímok robil expert Nick Hansen.

Washington je presvedčený, že vypustenie severokórejskej rakety má zakryť testovanie raketovej technológie, ktorá raz v budúcnosti zaútočí na USA.

Severná Kórea tvrdí, že chce v období od pondelka (10. decembra) do 22. decembra vypustiť do kozmu satelit, ktorého úlohy sú mierové.