Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Sociálne siete budú odstraňovať popieranie genocídy v Srebrenici

Logo sociálnej siete Twitter. Foto: TASR/AP

Bosnianskosrbské sily v júli 1995 pri meste Srebrenica v Bosne a Hercegovine zavraždili viac než 8000 mužov a chlapcov z radov bosnianskych Moslimov.

Belehrad 14. augusta (TASR) - Sociálna sieť Twitter a internetový gigant Google potvrdili, že budú odstraňovať obsah, ktorý popiera genocídu spáchanú v 90. rokoch 20. storočia v bosnianskej Srebrenici bosnianskosrbskými jednotkami na miestnom moslimskom obyvateľstve.

Spoločnosti tak vyhoveli žiadosti organizácie Institute for Research of Genocide Canada (IRGC), informovala stanica Slobodná Európa. Twitter, Google aj videoportál YouTube (vo vlastníctve spoločnosti Google) vyhlásili, že uplatňujú jasnú politiku namierenú proti nenávistným postojom a komentárom svojich užívateľov.

"Máme jasnú a zavedenú protinenávistnú politiku zakazujúcu obsah, ktorý zľahčuje alebo priamo popiera dobre zdokumentované násilné činy vrátane genocídy v Srebrenici. Ak sa u nás takýto obsah objaví, odstránime ho," uviedol hovorca platformy YouTube. Podobné vyhlásenie zaznelo aj od vedenia spoločnosti Twitter.

Riaditeľ IRGC Emir Ramič uviedol, že jeho organizácia spravuje záznamy o predmetnom obsahu na sociálnych sieťach. Podľa jeho slov najviac príspevkov, ktoré napádajú obete srebrenickej genocídy, pochádza zo Srbska, Ruska a Francúzska.

Bosnianskosrbské sily v júli 1995 pri meste Srebrenica v Bosne a Hercegovine zavraždili viac než 8000 mužov a chlapcov z radov bosnianskych Moslimov. Išlo o najväčší masaker civilného obyvateľstva v Európe od druhej svetovej vojny.

Tento čin bol rozličnými verdiktmi Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) a Medzinárodného súdneho dvora (MSD) označený za genocídu.

Bývalý vrchný veliteľ bosnianskosrbských síl Ratko Mladič a bývalý prezident Republiky srbskej Radovan Karadžič boli v holandskom Haagu za vojnové zločiny odsúdení na doživotie.

Srbskí predstavitelia odmietajú tvrdenia, že srbské sily spáchali genocídu. Pre vládu v Srbsku ide o "hrozný zločin", uviedol začiatkom júna na pôde Bezpečnostnej rady OSN srbský prezident Aleksandar Vučič.