Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Šojgu: Rusko tento rok dobylo na Ukrajine 547 kilometrov štvorcových

Na archívnej snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Šojgu počas stretnutia s vojenskými veliteľmi uviedol, že ukrajinské sily sa sťahujú pozdĺž celej frontovej línie.

Moskva 3. mája (TASR) - Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Oznámil to v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za "nové ruské územia". TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Šojgu počas stretnutia s vojenskými veliteľmi uviedol, že ukrajinské sily sa sťahujú pozdĺž celej frontovej línie, pričom ruskí vojaci podľa neho prelamujú sieť ukrajinských opevnení.

"Jednotky ukrajinskej armády sa snažia držať na svojich líniách, no pod naším tlakom sú nútené opúšťať pozície a ustupovať," vyhlásil ruský minister obrany.

"Za uplynulé dva týždne oslobodila ruská armáda obce Novobachmutovka, Semionovka a Berdiči (ukrajinské názvy: Novobachmutivka, Semenivka a Berdyči) v Doneckej ľudovej republike," povedal Šojgu. Názov Donecká ľudová republika používa Rusko pre anektovanú východoukrajinskú Doneckú oblasť.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že ukrajinskí vojaci boli prečíslení a stiahli sa z pozícií západne od troch obcí na východnom fronte.

Rusko v septembri 2022, sedem mesiacov po spustení invázie na Ukrajinu, anektovalo štyri ukrajinské oblasti - Doneckú, Chersonskú, Luhanskú a Záporožskú. Moskva tak spravila aj napriek tomu, že nemala nad nimi plnú kontrolu. Ukrajina toto počínanie označila za protizákonné zabratie územia a sľúbila Rusov zo svojho územia vytlačiť. Kyjev pritom odkazoval aj na Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo ešte v roku 2014.

Rusko ovláda podľa agentúry Reuters asi 18 percent územia Ukrajiny. Ide prevažne o územia na jej východe a juhu. Ruskí vojaci v súčasnosti dobývajú nové územia, keďže vlaňajšia ukrajinská protiofenzíva nedosiahla výraznejšie úspechy.

Šojgu v piatok tiež oznámil, že Rusko buduje pozorovacie stanovištia na Kurilských ostrovoch. Japonsko tieto ostrovy nazýva Severné teritóriá a robí si na ne územné nároky, pripomína Reuters.