Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Somálsko hlási najmenej 11 mŕtvych po útoku v meste Baidoa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Baidoa je dôležitým hospodárskym centrom, ležiacim približne 220 kilometrov severozápadne od somálskeho hlavného mesta Mogadišo.

Mogadišo 13. októbra (TASR) - Najmenej 11 mŕtvych a viac ako desať zranených si vyžiadali v sobotu útoky, ktorých terčmi boli reštaurácia a hotel v meste Baidoa (Baydhabo) na juhu Somálska. Priamo v reštaurácii odpálil bombu samovražedný útočník, zatiaľ čo blízky hotel zasiahol granát, informovala tlačová agentúra AP s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Väčšinu obetí po sebe zanechal útočník v reštaurácii, ktorý mal výbušninu pripevnenú okolo pása. Počet mŕtvych môže vzrásť, keďže väčšina zasiahnutých ľudí, ktorých previezli do miestnej nemocnice, utrpela podľa zdrojov AP "hrôzostrašné" zranenia.

Baidoa je dôležitým hospodárskym centrom, ležiacim približne 220 kilometrov severozápadne od somálskeho hlavného mesta Mogadišo.

K sobotňajším útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil, niektoré časti južného a stredného Somálska však stále ovláda militantná nábožensko-extrémistická organizácia aš-Šabáb. Tá okupovala v rokoch 2009-2012 aj Baidou, odkiaľ ju vyhnali vládne sily podporované Etiópiou.

Výbuchy otriasli týmto mestom len deň pred tým, ako si Somálsko pripomenie prvé výročie najkrvavejšieho teroristického útoku vo svojich dejinách. Odpálenie nákladného auta s výbušninou v Mogadiše 14. októbra 2017 neprežilo vyše 500 ľudí.