Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet obetí bombových útokoch v Mogadiše sa zvýšil na najmenej 53

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ polície Mohamed Husejn v noci na nedeľu informoval, že mnoho ľudí pri útoku utrpelo vážne zranenia, čím vyjadril obavy, že počet obetí sa z tohto dôvodu môže ešte zvýšiť.

Mogadišo 9. novembra (TASR) - Na najmenej 53 mŕtvych a viac ako 100 zranených sa zvýšila podľa aktualizovaných informácií agentúry AP bilancia piatkového odpálenia náloží umiestnených v motorových vozidlách v centre somálskej metropoly Mogadišo.

Predstaviteľ polície Mohamed Husejn v noci na nedeľu informoval, že mnoho ľudí pri útoku utrpelo vážne zranenia, čím vyjadril obavy, že počet obetí sa z tohto dôvodu môže ešte zvýšiť. Jeho údaje sa zhodujú s tými, ktoré poskytli miestne nemocnice.

Najskôr sa podľa policajných zdrojov vyhodili do vzduchu dvaja samovražední atentátnici v autách pri vchode do hotela Sahafi, kde zomrelo najmenej 19 civilistov. Ďalšia detonácia sa ozvala zo zadnej strany hotela. Štyroch teroristov, ktorí chceli následne zaútočiť na hotelové zariadenie, využívané s obľubou somálskymi vládnymi činiteľmi i ďalšími príslušníkmi miestnej elity, zlikvidovali členovia bezpečnostných zložiek.

Tretia bomba explodovala v prázdnom aute, ktoré bolo zaparkované v neďalekom parku. Mohutné výbuchy poškodili aj viaceré okolité budovy vrátane ďalšieho hotela a policajného veliteľstva.

K útoku sa prihlásila extrémistická islamistická organizácia aš-Šabáb, ktorá je napojená na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida.

Aš-Šabáb presadzuje v Somálsku radikálny výklad islamského práva šaría a často pácha samovražedné útoky, pričom stále ovláda niektoré vidiecke oblasti v južnej a strednej časti krajiny. Z hlavného mesta Mogadišo ozbrojencov aš-Šabábu vytlačili v roku 2011 síl Africkej únie (AÚ).