Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Sonda Curiosity poslala z Marsu prvú farebnú panorámu

Foto: TASR/AP

Panoráma zachytáva 360-stupňový záber okolia pristátia sondy v kráteri Gale. Ide o mozaiku zloženú zo 130 snímok z novoaktivovaných navigačných kamier.

Pasadena 10. augusta (TASR) - Sonda Curiosity poslala vo štvrtok z Marsu prvú farebnú panoramatickú fotografiu a svoj vlastný portrét, oznámil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Panoráma zachytáva 360-stupňový záber okolia pristátia sondy v kráteri Gale. Ide o mozaiku zloženú zo 130 snímok z novoaktivovaných navigačných kamier. Je na nej typická marťanská krajina pokrytá naoranžovelým prachom a kameňmi.

Na "autoportréte" vidno vrchný kryt sondy posiaty tmavým štrkom, ktorý sa tam zrejme dostal počas pristávacieho manévru. Podľa vedcov ale zrejme na vozidle nespôsobil žiadne poruchy.

Foto: TASR/AP


Od úspešného pristátia na povrchu červenej planéty v pondelok poslala sonda na Zem už množstvo snímok prenášaných cez sondy NASA obiehajúce okolo Marsu. V súčasnosti postupne vykonáva testy svojich zariadení, ktoré zatiaľ fungujú bez akýchkoľvek problémov.

V piaty deň po prístátí by mala Curiosity spustiť kľúčový upgrade programu svojho hlavného počítača, ktorý potrvá štyri dni. Počas procesu budú pozastavené všetky ďalšie aktivity sondy.