Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Španielsko a Malta rokovali o strategickej autonómii i digitálnom trhu

Na archívnej snímke španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

V spojitosti s vojnou na Ukrajine uviedli, že EÚ musí v súčasnosti konať jednotnejšie a rozhodnejšie než kedykoľvek predtým.

Madrid/Valletta 5. apríla (TASR) - EÚ musí v spojitosti s vojnou na Ukrajine postupovať jednotne a rozhodne, zhodli sa v utorok premiéri Španielska a Malty, Pedro Sánchez a Roberto Abela. Rokovali aj o strategickej autonómii, digitálnom trhu a migrácii. TASR o tom informuje na základe vyhlásenia španielskej vlády.

Sánchez na sociálnej sieti napísal, že migrácia je prioritou pre Maltu i Španielsko. "Sme presvedčení, že dosiahneme pakt o migrácií a azyle založený na zodpovednosti a solidarite," dodal.

V spojitosti s vojnou na Ukrajine uviedli, že EÚ musí v súčasnosti konať jednotnejšie a rozhodnejšie než kedykoľvek predtým.

Sánchez zdôraznil potrebu posilňovať strategické partnerstvá a za dobrú príležitosť označil summit EÚ a Spoločenstva latinskoamerických a karibských štátov (CELAC), ktorý bude v júli v Bruseli.

Španielsky premiér v utorok v rámci prípravy na španielske predsedníctvo v Rade EÚ navštívil Maltu a Cyprus. V stredu by mal pokračovať cestou do Talianska. Jeho krajina polročné rotujúce predsedníctvo prevezme 1. júla od Švédska.