Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Španielsko nariadilo obciam odstrániť symboly z Francovej diktatúry

Na archívnej snímke ľudia stoja okolo hrobu bývalého španielskeho diktátora generála Francisca Franca v bazilike v Údolí padlých, mauzóleu pri meste El Escorial neďaleko Madridu. Foto: TASR/AP

V krajine stále existuje dovedna 1117 ulíc a námestí, ktoré sú pomenované po niektorom z predstaviteľov Francovej vlády.

Madrid 6. februára (TASR) - Španielske ministerstvo spravodlivosti nariadilo vyše 600 obciam v celej krajine odstránenie symbolov velebiacich režim niekdajšieho diktátora Francisca Franca, ktoré sú stále na verejných miestach. S odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva o tom v stredu informovala agentúra AFP.

Tzv. zákon o historickej pamäti, schválený v Španielsku v roku 2007, nariaďuje okrem iného, aby boli z verejných miest odstránené všetky symboly Francovej éry. Takými sú napríklad ulice s menami vtedajších generálov či ich sochy. Výnimka platí len pre diela osobitého náboženského či umeleckého významu.

Podľa španielskeho štátneho štatistického úradu (INE) však v krajine stále existuje dovedna 1117 ulíc a námestí, ktoré sú pomenované po niektorom z predstaviteľov Francovej vlády.

Riaditeľ úseku historickej pamäte na ministerstve spravodlivosti napísal preto celkovo 656 obciam, v ktorých sú dodnes takéto symboly, aby ich okamžite z verejných miest odstránili.

Španielsky premiér Pedro Sánchez od svojho vlaňajšieho nástupu k moci rehabilitoval pamiatku stoviek obetí, ktoré padli v občianskej vojne v rokoch 1936-39, kde bojovali na strane ľavicových republikánov, a tiež obetí následného Francovho režimu.

Hlavným bodom snáh jeho vlády v tomto smere ostáva exhumácia Francových telesných pozostatkov z impozantného mauzólea v Údolí padlých severozápadne od Madridu a ich presun na iné miesto, proti čomu namietajú Francovi dediči.

Franca v zmienenom mauzóleu pochovali v novembri 1975, tri dni po jeho smrti. Okrem neho sa tam však nachádzajú aj telesné pozostatky tisícok obetí jeho režimu. Pozostalí to považujú za urážku pamiatky svojich blízkych a niektorí z nich sa preto súdnou cestou domáhali ich exhumácie.