Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Úroky španielskych dlhopisov sú dlhodobo neudržateľné

Foto: TASR/AP

"Niektoré inštitúcie a finančné ústavy už nemajú možnosť prístupu na trhy," premiér Mariano Rajoy pred začatím kľúčového summitu Európskej únie.

Madrid 27. júna (TASR) - Španielsko nie je schopné sa dlhodobo financovať prostredníctvom trhov pri súčasnej úrovni úrokov z dlhopisov. Povedal to dnes na pôde španielskeho parlamentu premiér Mariano Rajoy. Výnos z kľúčových 10-ročných dlhopisov sa pohybuje v poslednom období nad úrovňou 6,8 %, pričom minulý týždeň na určitý čas prekročil kritickú 7-% hranicu.

"Najdôležitejšou otázkou týchto dní je otázka financovania," povedal Rajoy poslancom deň pred začatím kľúčového summitu Európskej únie. "Niektoré inštitúcie a finančné ústavy už nemajú možnosť prístupu na trhy," dodal s tým, že toto sa nedeje len v Španielsku, ale aj v Taliansku i ďalších krajinách.

Španielsko už v pondelok (25. 6.) oficiálne požiadalo eurozónu o pomoc na rekapitalizáciu svojich bánk. Zatiaľ však nejde o záchranný balík pre ekonomiku, o aký predtým požiadali Grécko, Írsko a Portugalsko a najnovšie aj Cyprus. Eurozóna ešte začiatkom júna informovala Madrid, že môže poskytnúť bankovému sektoru do 100 miliárd eur, podľa výsledkov auditu španielskych bánk zo strany dvoch nezávislých audítorov by však banky mohli potrebovať len 62 miliárd eur.