Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Separatisti zablokovali diaľnicu, požadujú nezávislé Katalánsko

Katalánski demonštranti - archívne foto Foto: TASR/AP

Aktivisti na Twitteri vyzývajú ostatných zástancov nezávislosti, aby sa pripojili k ich neobmedzenej blokáde a ochromili krajinu, až kým nebude vyhlásená nezávislá Katalánska republika.

Barcelona 9. decembra (TASR) - Približne 200 radikálnych separatistov z Katalánska v sobotu zablokovalo dôležitú dopravnú tepnu v regióne automobilovými pneumatikami a žiadajú odtrhnutie Katalánska od Španielska, informovala agentúra DPA.

Aktivisti na Twitteri vyzývajú ostatných zástancov nezávislosti, aby sa pripojili k ich "neobmedzenej blokáde" a "ochromili krajinu", až kým nebude vyhlásená nezávislá Katalánska republika.

Skupina separatistov začala stavať bariéru z pneumatík na diaľnici AP7 neďaleko mesta L'Ampolla od skorého sobotňajšieho rána.

Na uzavretej ceste sa vytvorili kolóny áut v dĺžke 4 kilometrov v oboch smeroch, zatiaľ čo katalánske úrady odkláňali vozidlá na iné cesty.

Diaľnica začína na hranici s Francúzskom a končí v južnom regióne Andalúzia.

Separatisti sú členmi tzv. Výboru na obranu republiky, ktorý požaduje jednostranné odčlenenie Katalánska od Španielska v súlade so zablokovaným referendom z 1. októbra minulého roku.