Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsky kráľ sa vyjadril k procesu s katalánskymi separatistami

Španielsky kráľ Filip VI. (v strede), archívna snímka. Foto: TASR/AP

Referendum o nezávislosti Katalánska, ktoré sa konalo i napriek zákazu španielskeho ústavného súdu, ospravedlňujú separatisti demokratickým mandátom získaným od ich voličov v tomto regióne.

Madrid 20. januára (TASR) - Španielsky kráľ Filip VI. v stredu vyhlásil, že demokracia nestojí nad rešpektovaním zákona. Tlačová agentúra AFP jeho nezvyčajne otvorený komentár vysvetľuje ako odmietnutie požiadaviek separatistických katalánskych lídrov, s ktorými prebieha v Madride súdny proces.

"Nedáva to žiadny zmysel. Je neprijateľné odvolávať sa na takzvanú demokraciu, ktorá je nad zákonom. Bez rešpektovania zákona neexistuje mierové spolužitie ani demokracia, ale neistota, náhodnosť a v konečnom dôsledku zrútenie morálnych a občianskych princípov spoločnosti," povedal panovník.

Filip VI. sa však priamo nevyjadril k prebiehajúcemu súdnemu procesu s 12 katalánskymi separatistami a aktivistami, z ktorých deväť je obvinených zo vzbury.

Referendum o nezávislosti Katalánska, ktoré sa konalo začiatkom októbra 2017 i napriek zákazu španielskeho ústavného súdu, ospravedlňujú separatisti demokratickým mandátom získaným od ich voličov v tomto regióne. Tí vo voľbách do regionálneho parlamentu v roku 2015 udelili separatistickým stranám väčšinu.

Výsledky referenda, v ktorom podľa miestnych úradov 90 percent voličov hlasovalo za odtrhnutie sa Katalánska od Španielska, viedli k krátkodobé vyhlásenie nezávislosti tohto regiónu.

Uvedený súdny proces je najsledovanejším od zavedenia demokracie v Španielsku a má trvať tri mesiace.