Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Španielsky kráľovský pár navštívil Biely dom

Na snímke Donald Trump, španielsky kráľ Filip VI., Melanie Trumpová a kráľovná Letizia. Foto: TASR/AP

Kráľovský pár je v USA pri príležitosti 300. výročia založenia miest New Orleans a San Antonio, ktoré majú historické väzby na Španielsko.

Washington 20. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump a prvá dáma USA Melania Trumpová privítali v utorok v Bielom dome španielskeho kráľa Filipa VI. a jeho manželku, kráľovnú Letiziu.

Španielsky panovník označil svoje prvé stretnutie s americkým prezidentom v Oválnej miestnosti ako "skvelé ukončenie dokonalej návštevy". Kráľovský pár je v USA pri príležitosti 300. výročia založenia miest New Orleans a San Antonio, ktoré majú historické väzby na Španielsko, informuje agentúra AP.

Filip a Letizia sa v oboch mestách zastavili ešte pred návštevou Bieleho domu.

Trump vyhlásil, že je preňho "veľkou cťou" privítať španielsky kráľovský pár v Oválnej miestnosti. Prezident tiež ocenil "mimoriadny" vzťah medzi Spojenými štátmi a Španielskom v oblasti obchodu a vojenstva.

Predpokladá sa, že dominantnou témou ich rozhovorov budú obchodné záležitosti. Filip má s Trumpom rokovať o obavách Európy v súvislosti s rozhodnutím Trumpovej administratívy uvaliť clá na dovoz ocele a hliníka. Hovoriť budú aj o clách na import čiernych olív zo Španielska.