Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vlakové spojenia spájajúce Londýn s európskymi metropolami obnovili

Pohľad na zatopený tunel Ebbsfleet 30. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Príčinu zatopenia tunelov sa bezprostredne zistiť nepodarilo.

Londýn 31. decembra (TASR) – Vlakové spojenia spoločnosti Eurostar spájajúce Londýn s európskymi metropolami boli v nedeľu obnovené po odčerpaní miliónov litrov vody, ktorá ich zatopila a na 24 hodín vyradila z prevádzky. TASR správu prebrala od agentúry DPA.

Prvý vlak zo stanice St Pancras International v Londýne odišiel do Paríža v nedeľu o ôsmej hodine miestneho času (9.00 SEČ). Od piatkového večera, keď sa v tuneloch neďaleko stanice Ebbsfleet International v grófstve Kent začala hromadiť voda, ktorá spôsobila prerušenie vysokorýchlostných spojov, sa však nazbieralo 36.000 pasažierov čakajúcich na prepravu.

Rýchlostné obmedzenia boli na trati zrušené o 11.00, vyhlásil hovorca spoločnosti HS1, ktorá spravuje trať medzi Londýnom a Lamanšským prielivom. Spoločnosť sa cestujúcim za zdržanie a spôsobené nepríjemnosti ospravedlnila.

"Z oboch tunelov sme počas noci odčerpali dosiaľ nevídané množstvo vody, aby naši technici mohli skontrolovať trať a zaistiť ich bezpečnú premávku," dodal hovorca.

Prítomnosť obrovského množstva vody potvrdil aj riaditeľ údržby spoločnosti HS1 Richard Thorpe v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Times Radio. Príčinu zatopenia tunelov sa bezprostredne zistiť nepodarilo.

Ďalšie vlakové spojenia na viacerých miestach Spojeného kráľovstva boli odrieknuté pre nedostatok personálu, píše DPA.

Britská meteorologické služba Met Office vydala žltú výstrahu pred silným vetrom a dažďom a varovala, že na niektorých miestach krajiny môže nastať prerušenie dopravy.