Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

USA odstupujú od zmluvy INF o likvidácii rakiet

Ilustračná snímka. Foto: TASR

USA predtým o svojom zámere informovali svojich spojencov v NATO. Severoatlantická aliancia plánuje toto rozhodnutie podporiť formou deklarácie hneď po tom, ako bude oznámené.

Washington 1. februára (TASR) - Spojené štáty v piatok oznámili, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo o tom informoval na tlačovej konferencii vo Washingtone, uviedla agentúra AFP.

USA predtým o svojom zámere informovali svojich spojencov v NATO. Severoatlantická aliancia plánuje toto rozhodnutie podporiť formou deklarácie hneď po tom, ako bude oznámené.

Štvrtkové rokovania medzi Ruskom a USA zamerané na záchranu zmluvy nepriniesli nijaký pokrok.

INF podpísali 8. decembra 1987 vtedajší lídri Sovietskeho zväzu a USA Michail Gorbačov a Ronald Reagan. Zmluva, ktorá vstúpila do platnosti 1. júna 1988, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Washington v uplynulých rokoch viackrát obvinil Moskvu z porušovania tohto dokumentu. Kremeľ však tieto tvrdenia odmieta a sám vyhlasuje, že Spojené štáty sa zmluvy INF nepridržiavajú.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým vyhlásil, že Rusko je proti zrušeniu INF, ale v prípade odstúpenia Spojených štátov od zmluvy bude odpovedať zodpovedajúcim spôsobom.

Trump: Proces odstúpenia sa začne v sobotu


O odstúpení USA od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) informoval v piatok aj americký prezident Donald Trump po tom, čo toto rozhodnutie predtým na brífingu oznámil jeho minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Trump vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA, uviedol, že "Spojené štáty v sobotu pozastavia svoje záväzky vyplývajúce z INF a začnú proces odstúpenia od INF, ktorý bude ukončený za šesť mesiacov, ak sa Rusko nevráti späť k dodržiavaniu zmluvy tým, že zničí všetky svoje rakety, odpaľovacie zariadenia a súvisiace vybavenie", ktoré sú predmetom porušenia zmluvy.

Washington chce vyvinúť nové zbrane, reagoval Kosačev na odstúpenie USA od INF


Poprední ruskí poslanci vyjadrili znepokojenie nad piatkovým oznámením Spojených štátov, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF).

"Amerika chce skutočne vyvinúť nové zbraňové systémy, ktoré porušujú túto zmluvu, ale potrebuje tento krok prezentovať ako 'reakciu'," uviedol predseda zahraničného výboru Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, na Facebooku, ktorého citovala agentúra DPA.

"Moskva opakovane tvrdila, že vlastnosti (rakiet) nie sú v rozpore s podmienkami zmluvy. Nechcú nás počúvať," povedal podľa agentúry TASS Leonid Sluckij, predseda zahraničného výboru Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu.

Moskva si vyhradzuje právo prijať opatrenia v reakcii na odstúpenie USA od INF


Moskva si vyhradzuje právo prijať opatrenia v reakcii na piatkové oznámenie Spojených štátov, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Spojené štáty odstupujú od zmluvy v rámci svojej "stratégie, ako sa zbaviť medzinárodných právnych záväzkov", citovala Zacharovovú agentúra TASS.