Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty vyhlásili sieť Hakkáníovcov za teroristickú organizáciu

Hillary Clintonová Foto: TASR/AP Photo

Ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová už oznámila svoje rozhodnutie ohľadne siete Hakkáníovcov americkému Kongresu.

Vladivostok 7. septembra (TASR) - Administratíva prezidenta USA Baracka Obamu zaradila dnes afgansko-pakistanskú militantnú sieť Hakkáníovcov medzi teroristické organizácie.

Ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová už oznámila svoje rozhodnutie ohľadne siete Hakkáníovcov americkému Kongresu.

"Budeme pokračovať v mohutnej kampani diplomatického, vojenského a spravodajského tlaku na túto sieť, aby sme oslabili jej schopnosť vykonávať násilné útoky," vyhlásila dnes Clintonová na summite APEC v ruskom Vladivostoku.

Rozhodnutie o zaradení medzi teroristické organizácie v praxi znamená, že občania USA budú mať zakázané obchodovať s členmi siete Hakkání, udržiavajúcej kontakty s al-Káidou. Zablokujú sa tiež všetky známe aktíva skupiny a jej členov v USA.

Clintonovej krok okamžite odsúdili poprední predstavitelia Hakkáníovcov ako dôkaz, že USA nemajú skutočný záujem na urovnaní afganského konfliktu.

Spojené štáty doteraz váhali s oficiálnym označením Hakkáníovcov za teroristov, keďže sa obávali, že by to mohlo ohroziť mierové úsilie v Afganistane a poškodiť vzťahy s Pakistanom, uviedla agentúra AP.

Hakkáníovcom sa pripisuje zodpovednosť za útok na americkú ambasádu v Kábule a ďalšie väčšie útoky v Afganistane.

Washington pritom obviňuje pakistanskú tajnú službu z kontaktov s touto paštúnskou kmeňovou organizáciou so zázemím v juhovýchodnom Afganistane a priľahlom pohraničí Pakistanu.