Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Srbské voľby sa budú konať aj v Kosove, tvrdí minister vnútra Dačič

Srbsko nástojí na dodržiavaní rezolúcie OSN č. 1244 a preto je v otázke komunálnych volieb nevyhnutná spolupráca s misiou OSN v Kosove (UNMIK).

Belehrad 16. marca (TASR) - Srbské parlamentné voľby sa budú konať aj v Kosove, pretože ich vypísala šéfka srbského parlamentu Slavica Djukičová-Dejanovičová. Uviedol to vo štvrtok srbský minister vnútra Ivica Dačič.

Každá diskusia o tejto otázke je podľa neho skončená, a to napriek tlaku medzinárodného spoločenstva, aby sa hlasovanie v Kosove nekonalo.

"Srbsko absolútne nechce diskutovať o tom, či je potrebné, aby vypísalo voľby v Kosove. Doteraz sa tie voľby konali posledných 12 až 13 rokov a neviem, prečo by práve teraz mali byť sporné," podotkol Dačič.

V súvislosti s vyjadreniami spravodajcu Európskeho parlamentu pre Srbsko Jelka Kacina, podľa ktorého nastane problém v prípade srbskej organizácie volieb v Kosove, Dačič uviedol, že toto nie je otázka, na ktorú by mal odpovedať Kacin.

"Nebude sa hádam náš štát pýtať kohokoľvek mimo Srbska, či vypíše voľby. My sme štát, ktorého suverenita sa musí rešpektovať. A Kosovo štátom nie je, doposiaľ nie je uznané zo strany OSN," pripomenul šéf srbského rezortu vnútra.

Srbsko nástojí na dodržiavaní rezolúcie OSN č. 1244 a preto je v otázke komunálnych volieb nevyhnutná spolupráca s misiou OSN v Kosove (UNMIK). "Keď však ide o prezidentské alebo parlamentné voľby, tu neexistuje žiadna dilema," zdôraznil Dačič.