Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Srbi zo severného Kosova nesúhlasia s dohodou s Prištinou

Delegácie Srbska a Kosova dosiahli dohodu o normalizácii vzájomných vzťahov.

Belehrad 20. apríla (TASR) - Nespokojní s dohodou, ktorú predstavitelia Prištiny a Belehradu parafovali v piatok v Bruseli, kosovskí Srbi oznámili, že na pondelok pripravujú veľký protest. Zdôraznili, že nikdy neakceptujú zriadenie kosovských inštitúcií na severe Kosova, informovala dnes agentúra Hina.

Krstimir Pantič, podpredseda vládneho úradu pre Kosovo, uviedol na tlačovej konferencii vo Zvečane, že zástupcovia Srbov nedostali od srbskej vlády text návrhu dohody. Mali však možnosť pozrieť sa na text zverejnený albánskou stranou a označili ho za "úplne neakceptovateľný".

Pantič uviedol, že návrh, podľa ktorého polícia a súdnictvo budú fungovať v rámci kosovských zákonov, predstavuje "konečné stiahnutie Srbska z tohto regiónu".

Avizoval konzultácie s obyvateľmi o ďalších krokoch a dodal, že budú "pokračovať v boji" a nedovolia, aby "táto dohoda, tak ako všetky predošlé dohody, bola implementovaná".

Pantič vyzval kosovských Srbov, aby zostali pokojní a odvážni a pozval srbského premiéra Ivicu Dačiča na návštevu Kosova, kde by miestnym Srbom vysvetlil, čo presne bolo v Bruseli podpísané.

Delegácie Srbska a Kosova, vedené predsedami vlád, sa v piatok streli v Bruseli na desiatom kole rozhovorov o stupni autonómie pre väčšinou Srbmi obývané samosprávne oblasti na severe Kosova a dosiahli dohodu o normalizácii vzájomných vzťahov.

Dohodu uvítal aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a ponúkol pomoc zo strany svetovej organizácie pri jej implementovaní.