Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Srbsko-kosovský dialóg bol úspešný, krajiny urobili prvý krok vpred

Víťazné gesto Hasima Thaciho po jednom z rokovaní. Archívne foto. Foto: TASR/AP

Po stredajšom kole rokovaní v zostali otvorené otázky spojené s budúcou neobmedzenou účasťou Srbska a Kosova na činnosti medzinárodných organizácií. Znenie dohody zatiaľ nie je známe.

Brusel 19. apríla (TASR) - Srbsko a Kosovo dospeli dnes za sprostredkovania Európskej únie v Bruseli k dohode, ktorá by mohla byť východiskovým bodom pre normalizáciu ich vzájomných vzťahov.

Pôvodné informácie tlačových agentúr Reuters a AP, ktoré sa odvolávali na zdroje EÚ i na kosovskú ministerku pre európsku integráciu Vloru Citakuovú a jej správy na sociálnej sieti Twitter, potvrdila v Bruseli šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová. Tá sa obom stranám poďakovala za ich "odhodlanie" a "odvahu". Dohoda je podľa nej krokom od minulosti smerom bližšie k Európe.

Podrobnosti o dohode zatiaľ tlačové agentúry neposkytli.

Srbi v Kosove sú proti dohode

K dohode dospeli účastníci rokovaní na desiatom stretnutí premiérov Ivicu Dačiča a Hashima Thaciho, ktorým dnes v Bruseli po jednodňovej prestávke pokračoval srbsko-kosovský dialóg sprostredkovaný Európskou úniou (EÚ).

Po stredajšom deviatom kole rokovaní v zostali otvorené otázky spojené s budúcou neobmedzenou účasťou Srbska a Kosova na činnosti medzinárodných organizácií, respektíve problematika polície na severe Kosova.

Štyri Srbmi obývané obce na severe Kosova sa však dnes jednoznačne postavili proti plánu, pretože podľa miestneho politika Krstimira Pantiča avizovaná dohoda oboch premiérov "nie je v záujme kosovských Srbov". Pantič dodal, že nikto na severe Kosova sa nebude podieľať na jej realizácii v praxi.

Pre obe strany je pri tom riešenie severokosovského problému dôležitým predpokladom pre ďalší pokrok v procese približovania sa k Európskej únii.

Reakcie politikov na dosiahnutie dohody

Slovami "Srbské návrhy boli akceptované" reagoval dnes v Bruseli srbský premiér Ivica Dačič na dosiahnutie dohody s Kosovom na rokovaniach, sprostredkovaných Európskou úniou.

Podľa jeho slov Belehrad bude šéfku európskej diplomacie Catherine Ashtonovú informovať o definitívnom rozhodnutí srbskej strany písomne v pondelok, uviedla tlačová agentúra DPA.

Kosovský premiér Hashim Thaci hovoril o "historickej dohode", ktorou "sa podáva ruka na zmierenie medzi Srbmi a Albáncami". Podľa neho ide o uznanie Kosova ako subjektu medzinárodného práva, jeho suverenity a územnej celistvosti.

Thaci vidí dohodu ako šancu, aby sa obe krajiny stali členmi EÚ a NATO. "Aj Kosovo sa musí stať členom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ako aj Organizácie Spojených národov," citovala agentúra Thaciho agentúra APA.

Kosovský premiér podľa APA označil dohodu za začiatok novej éry zmierenia a spolupráce a za prostriedok, ktorý pomôže pri narábaní s ranami minulosti.

Thaci ubezpečil, že Priština dohodu uvedie do praxe, priznal však, že na oboch stranách existujú ľudia, ktorí ju nevítajú. Podľa jeho slov je dohoda najlepším možným riešením pre obe strany, pre región i pre Európsku úniu.

Dnešnú dohodu vníma predseda Európskej komisie José Manuel Barroso ako otvorenie cesty k priblíženiu sa Kosova i Srbska k EÚ. Portugalský politik vyjadril optimizmus, že tomu tak skutočne bude aj v praxi a zdôraznil, že historickú dohodu treba čo najrýchlejšie preniesť do života.

O "historickom dni" pre Srbsko, Kosovo a celý Balkán hovoril v súvislosti s úspešným uzavretím rokovaní eurokomisár pre rozšírenie únie Štefan Füle, ktorý poznamenal, že ide o prelomovú dohodu. Za rozhodujúce označil, že politické vedenie a verejnosť v Srbsku i v Kosove podporujú dohodu a aktíve pomôžu pri jej realizácii.