Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Srbsko zakázalo chorvátskemu ministrovi obrany vstup na svoje územie

Na snímke srbský minister obrany Aleksandar Vulin (vpravo) sa rozpráva so srbským prezidentom Aleksandrom Vučičom 23. apríla 2018 v Belehrade. Srbsko zakázalo vo štvrtok 26. apríla 2018 chorvátskemu ministrovi obrany Damirovi Krstičevičovi vstup na svoje územie. Podľa agentúry AP ide o odplatu Chorvátsku práve v období, keď narastá napätie medzi oboma balkánskymi rivalmi. Srbská vláda uvalila zákaz voči Krstičevičovi po tom, čo Záhreb minulý týždeň vyhlásil, že srbský minister obrany Aleksandar Vulin nie je v Chorvátsku vítaný. Foto: TASR/AP

Srbská vláda uvalila zákaz voči Krstičevičovi po tom, čo Záhreb minulý týždeň vyhlásil, že srbský minister obrany Aleksandar Vulin nie je v Chorvátsku vítaný.

Belehrad 26. apríla (TASR) - Srbsko zakázalo vo štvrtok chorvátskemu ministrovi obrany Damirovi Krstičevičovi vstup na svoje územie. Podľa agentúry AP ide o odplatu Chorvátsku práve v období, keď narastá napätie medzi oboma balkánskymi rivalmi.

Srbská vláda uvalila zákaz voči Krstičevičovi po tom, čo Záhreb minulý týždeň vyhlásil, že srbský minister obrany Aleksandar Vulin nie je v Chorvátsku vítaný.

Vo vyhlásení Srbska sa uvádza, že zákaz pre chorvátskeho ministra obrany je "recipročným opatrením".

Táto roztržka ďalej zhoršuje napätie medzi bývalými vojnovými nepriateľmi ešte z čias krvavého rozpadu niekdajšej Juhoslávie v 90. rokoch 20. storočia. Chorvátska delegácia napríklad tento mesiac skrátila návštevu Srbska; dôvodom bol incident spôsobený krajným pravičiarom Vojislavom Šešeljom, pripomenula tlačová agentúra AP. Srbský ultranacionalista Šešelj totiž v poslaneckej snemovni srbského parlamentu nadával na delegáciu chorvátskeho parlamentu a pokúsil sa o zhanobenie chorvátskej štátnej zástavy.

Chorvátsko následne oznámilo, že zakázalo Vulinovu návštevu. Ten totiž vyhlásil, že rozhodnutie, či sa zúčastní na Srbmi organizovanom spomienkovom obrade v Chorvátsku, týkajúcom sa druhej svetovej vojny, závisí od srbského prezidenta, a nie od Chorvátska.

Vulin je známy svojimi protichorvátskymi postojmi.