Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Starosta Janova: Nový most by mal byť postavený do roka

Zrútený most v Janove, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zatiaľ je miesto nešťastia stále uzatvorené, pretože sa skúmajú dôkazy v rámci prebiehajúceho vyšetrovania, kto nesie vinu za zrútenie diaľničného mosta.

Janov 15. decembra (TASR) - Janov bude mať nový most do roka, prisľúbil v sobotu starosta mesta Marco Bucci. Vyjadril sa tak v čase, keď sa talianske mesto pripravuje na začiatok demolačných prác s cieľom odstrániť zvyšky Morandiho mosta, ktorý sa v auguste zrútil. Zahynulo pritom 43 ľudí, pripomenula agentúra AFP.

Podľa Bucciho je cieľom urýchliť demoláciu, aby sa stavebné práce mohli začať 31. marca, čo by umožnilo mať most už na Vianoce roku 2019. Jeho opätovné postavenie nie je kľúčové iba pre Janov a jeho oblasť, ale pre všetkých v severnom Taliansku a aj vo Francúzsku a Švajčiarsku, povedal Bucci.

Náklady na demoláciu a očistenie miesta sa odhadujú na 19 miliónov eur, uviedli v piatok úrady. Konzorcium piatich talianskych spoločností čaká na túto prácu, ktorú ešte musí odsúhlasiť sudca. Zatiaľ je miesto nešťastia stále uzatvorené, pretože sa skúmajú dôkazy v rámci prebiehajúceho vyšetrovania, kto nesie vinu za zrútenie diaľničného mosta.

Demolačné práce by sa mohli považovať za zásah do vyšetrovania. Pojednávanie súdu je plánované na pondelok, dodala AFP.