Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Štart ruskej rakety s dvoma družicami sa skončil neúspešne

Proton-M Foto: TASR/AP

Oznámila to dnes ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Raketa Proton-M vyštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane krátko pred polnocou.

Moskva 7. augusta (TASR) - Štart ruskej nosnej rakety Proton-M s dvoma komunikačnými družicami nebol v noci nadnes úspešný vzhľadom na poruchu jedného z pohonných modulov. Oznámila to dnes ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

Raketa Proton-M vyštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane krátko pred polnocou. Motory prvého a druhého stupňa fungovali normálne, posledný stupeň, ktorý mal ruskú a indonézsku družicu vyniesť na cieľovú obežnú dráhu, však predčasne vypovedal.

Vrchný stupeň rakety s ťahačom Briz-M a družicami Expess-MD2 a Telekom-3 sa po poruche nachádzal na nízkej obežnej dráhe a nebol ovládateľný. Zmenil sa tak na fakticky vesmírny odpad, ktorý by mohol ohroziť iné objekty, uviedli zdroje z Roskosmosu pre ruské tlačové agentúry. Podľa jednej správy by telesá mohli byť teoreticky hrozbou aj pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

V dôsledku incidentu pozastavilo Rusko do objasnenia príčin poruchy všetky štarty rakiet Proton-M s modulmi Briz-M. Plánované ďalšie štarty rakiet Proton odložili na neskoršie termíny. Družica Express-MD2 bola poistená na 36,9 milióna a Telekom-3 na 7,5 milióna dolárov.

Pre ruský vesmírny program ide o ďalší neúspech po strate sondy Fobos-Grunt, ktorá mala odobrať vzorky z mesiaca Marsu. Vlani okrem toho Rusko po technických problémoch rakety Sojuz dočasne pozastavilo lety na ISS. Od decembra 2010 prišlo tiež o tri navigačné družice, vojenskú družicu a telekomunikačnú družicu.