Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Steinmeier vyzval Nemecko, aby sa viac angažovalo v EÚ

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Frank-Walter Steinmeier varoval, že Nemci síce sami seba považujú za najlepších Európanov, je však otázne, či ich tak vidia aj ostatné krajiny EÚ.

Berlín 15. mája (TASR) - Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval Nemecko, aby kriticky prehodnotilo vlastnú európsku politiku a viac sa angažovalo v otázkach EÚ. Informoval o tom denník Die Welt.

"Existuje reálne riziko, že Nemecko sa v Európe dostane do izolácie — hoci aj so zdanlivo dobrými úmyslami," uviedol Steinmeier v utorok v Berlíne pri príležitosti panelovej diskusie o budúcnosti EÚ, na ktorej sa zúčastnilo viacero odborníkov. Dodal, že tento vývoj sa v posledných rokoch stal celkom zreteľný.

Steinmeier varoval, že Nemci síce sami seba považujú za najlepších Európanov, je však otázne, či ich tak vidia aj ostatné krajiny EÚ.

Nemecký prezident vidí odlišnosti najmä v hospodárskej a menovej politike. "Nemôžeme ignorovať fakt, že rozdiely medzi rastúcimi mzdami a dôchodkami v Nemecku a klesajúcimi príjmami v iných európskych štátoch sú v rozpore s myšlienkou zakladateľov EÚ, že všetci by mali z nej spoločne profitovať," uviedol.

"Ak sa táto nerovnosť životných príležitostí a skúseností stane trvalým stavom, stratí dôveryhodnosť aj základná myšlienka Európskej únie," povedal Steinmeier.

Nemecko kritizovali mnohí európski partneri za nízke výdavky na obranu i jeho príliš prísny postoj v otázke dlhovej krízy a menovej politiky eurozóny, píše Die Welt.

Necelé dva týždne pred voľbami do Európskeho parlamentu sa Steinmeier vyslovil za väčšiu angažovanosť Nemecka v EÚ. "Nebezpečenstvo je reálne. Európsky projekt je ohrozený, pretože počet skeptikov a odporcov stále rastie, zvyšuje sa tlak zvonku a demokracia a právny štát sú spochybňované i vo vnútri EÚ," uviedol.

Voľby do EP sa v Nemecku konajú 26. mája.