Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO: Pre spojencov je dôležitá dostatočná výroba zbraní a munície

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg hovorí počas príchodu na zasadnutie ministrov obrany členských krajín EÚ v Bruseli 23. mája 2023. Foto: TASR/AP

Šéf Aliancie zdôraznil, že krajiny EÚ a NATO musia zvýšiť výrobu zbraní a munície, aby mohli pokračovať v podpore Ukrajine.

Brusel 23. mája (TASR) - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v utorok počas stretnutia s ministrami obrany členských krajín EÚ v Bruseli vyzdvihol dobrú spoluprácu medzi NATO a EÚ, čo podľa jeho slov možno vidieť aj pri poskytovaní bezprecedentnej podpory Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR.

Stoltenberg pred novinármi uviedol, že spojenci z NATO, kam patrí aj 22 členských krajín EÚ, dodali Ukrajincom tanky Leopard a Challenger a teraz aj americké Abrams. Okrem nich Spojené kráľovstvo dodalo Kyjevu strely s dlhým doletom, ktoré už prinášajú výsledky na bojisku.

"V posledných dňoch Spojené štáty, Spojené kráľovstvo a niekoľkí ďalší európski spojenci oznámili, že začnú s výcvikom ukrajinských pilotov na moderných západných stíhačkách so štandardmi NATO. To dokazuje našu pripravenosť stáť pri Ukrajine a byť pripravení im dlhodobo pomáhať," uviedol Stoltenberg.

Šéf Aliancie zdôraznil, že krajiny EÚ a NATO musia zvýšiť výrobu zbraní a munície, aby mohli pokračovať v podpore Ukrajine. Tým sa tiež posilní spoločná transatlantická priemyselná vojenská základňa.

Stoltenberg privítal úsilie krajín EÚ zvýšiť vojenskú výrobu. Upozornil, že NATO stanovuje štandardy na zabezpečenie interoperability vojenskej techniky.

"Máme usmernenia NATO, ciele spôsobilostí pre každého jedného spojenca a teraz sme v procese revízie týchto usmernení a cieľov spôsobilosti pre bojovú muníciu, ktorá zahŕňa aj 155 mm delostrelecké náboje. Tie sú kriticky dôležitou muníciou vo vojne na Ukrajine," opísal situáciu.

Šéf Aliancie dodal, že sa niekoľkokrát stretol s predstaviteľmi rôznych firiem, a už teraz vidieť lepšiu spoluprácu s priemyslom, čo je nevyhnutné, ak chce NATO zvýšiť produkciu zbraní a munície.

"Musíme sa vyhnúť vytváraniu nových prekážok medzi spojencami v NATO, musíme posilniť transatlantickú priemyselnú základňu, aby sme mohli doplniť naše vlastné zásoby, zabezpečiť obrannú a odstrašujúcu silu a zároveň pokračovať v podpore Ukrajiny," vysvetlil Stoltenberg.

Upozornil, že s vojnou na Ukrajine sa ukázala aj dôležitosť ochrany kritickej infraštruktúry ako sú podmorské káble a potrubia. Dodal, že NATO a EÚ vytvorili spoločnú pracovnú skupinu pre odolnosť, ktorá sa zaoberá aj kritickou infraštruktúrou, pričom o ďalších jej krokoch budú hovoriť najvyšší lídri NATO na nadchádzajúcom summite vo Vilniuse.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)