Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Stovky ľudí sa rozlúčili s kozmonautom Alexejom Leonovom

V roku 1934 sa narodil ruský kozmonaut ALEXEJ ARCHIPOVIČ LEONOV, ktorý vystúpil v roku 1965 ako prvý človek do kozmického priestoru. Foto: TASR/AP

Leonov zomrel minulý piatok v Moskve vo veku 85 rokov. V roku 1965 ako prvý človek uskutočnil výstup do otvoreného kozmického priestoru.

Mytišči 15. októbra (TASR) - Stovky ľudí sa v utorok na Federálnom vojenskom cintoríne v ruskom meste Mytišči rozlúčili s bývalým kozmonautom Alexejom Leonovom, ktorý zomrel minulý týždeň. Informovala o tom agentúra AP.

Leonov zomrel minulý piatok v Moskve vo veku 85 rokov. V roku 1965 ako prvý človek uskutočnil výstup do otvoreného kozmického priestoru. O desať rokov neskôr bol veliteľom sovietskej kozmickej lode Sojuz počas prvej spoločnej vesmírnej misie Sovietskeho zväzu a USA.

Na utorňajšej ceremónií sa zúčastnil aj veliteľ americkej kozmickej lode Apollo z tejto misie Tom Stafford. Ten Leonova označil za "kolegu a kamaráta".

Na pohreb prišli aj ďalšie osobnosti z oblasti kozmonautiky i politického života vrátane ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, uvádza agentúra Interfax.

Leonova pochovali s vojenskými poctami.