Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Strana prezidenta Sarkisiana vyhrala parlamentné voľby v Arménsku

Serž Sarksjan Foto: TASR/AP

Najvýraznejšie zvýšenie však zaznamenala strana Prekvitajúce Arménsko podnikateľa Gagika Carukjana, ktorá sa zrejme stane druhou najväčšou stranou v krajine.

Jerevan 7. mája (TASR) - Parlamentné voľby v Arménsku posilnili úlohu vládnej proruskej Republikánskej strany prezidenta Serža Sarkisiana ako dominantnej sily v krajine. Ukázali to dnes predbežné oficiálne výsledky nedeľňajšieho hlasovania.

Republikánska strana získala 44-percentnú podporu voličov, ako ukázalo sčítanie hlasov z 1963 volebných okrskov z celkového počtu 1982. Údaje zverejnila arménska Ústredná volebná komisia.

Ak sa údaj potvrdí, pre stranu to bude predstavovať desaťpercentný nárast v porovnaní z predchádzajúcimi parlamentnými voľbami z roku 2007.

Najvýraznejšie zvýšenie však zaznamenala strana Prekvitajúce Arménsko podnikateľa Gagika Carukjana, ktorá sa zrejme stane druhou najväčšou stranou v krajine, keďže jej podpora sa zdvojnásobila na 30 percent.

Obe strany často konajú ako partneri, pričom Carukjan - údajne jeden z najbohatších podnikateľov v Arménsku - všeobecne podporuje Sarkisianovu vládu.

Republikánska strana sa teraz pokúsi vytvoriť novú vládu.

Tri malé strany a jediný opozičný blok získali od päť do sedem percent hlasov voličov, čo im umožňuje mať zástupcov v 131-člennom parlamente. Účasť voličov bola pomerná vysoká, 62 percent.

Zloženie arménskeho zákonodarného zhromaždenia je zmiešané: 90 percent kresiel sa pridelí poslancom podľa straníckych kandidátok v súlade s výsledkami celonárodného hlasovania a 41 kresiel pripadne víťazom v bojoch v jednotlivých volebných okrskoch.

Parlamentné voľby prebehli v nedeľu hladko a neboli hlásené žiadne veľké porušenia volebného zákona.

Prezidentské voľby v marci 2008 vyvolali krvavé nepokoje a Sarkisian v nich porazil prvého prezidenta krajiny Levona Tera-Petrosiana.

Priebeh nedeľných volieb sledovalo viac ako 300 pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). K násilnostiam počas hlasovania nedošlo, čo je povzbudivé pre 3,3 miliónovú krajinu, ktorá potrebuje stabilitu na obnovu ekonomiky, postihnutej vojnou v susednom Azerbajdžane z 90. rokov, a svetovou finančnou krízou z rokov 2008-2009.

Medzinárodní pozorovatelia dnes vyzdvihli pokojné voľby v Arménsku, ale kritizovali porušenia zákona platného pre volebnú kampaň a zasahovanie politických strán do hlasovania.

"Arménsko si zaslúži uznanie za volebné reformy a za otvorené a pokojné prostredie počas kampane," uviedol Francois-Xavier de Donnea, šéf pozorovateľskej misie Parlamentného zhromaždenia OBSE. "Niekoľko zainteresovaných osôb však príliš často nesplnilo podmienky stanovené zákonom a volebné komisie si príliš často nevynútili nápravu," dodal.

"Výsledkom je, že medzinárodné záväzky, ku ktorým sa Arménsko slobodne prihlásilo, neboli vždy rešpektované," uzavrel hodnotenie de Donnea vo vyhlásení.