Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Hurikán Maria si vyžiadal deväť obetí

Členovia záchranného tímu: Candida Lozada, vľavo, Stephanie Rivera, druhá zľava. V objatí Mary Rodriguezová, druhá vpravo, a Zuly Ruizová, vpravo. 20. septembra 2017, Porto Rico Foto: TASR/AP

Krajina je ochromená, pretože je bez elektriny a takmer bez žiadnych komunikácií. Na hornatom ostrove Dominika došlo k ohromným stratám obytných a verejných budov.

San Juan 20. septembra (TASR/Teraz.sk) - Na karibskom ostrove Dominika potvrdili sedem obetí hurikánu Maria. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na poradcu tamojšieho premiéra Roosevelta Skerrita.

Poradca Hartley Henry neuviedol podrobnosti, ako tieto osoby prišli o život. Celkovo si tak Maria vyžiadala zatiaľ deväť obetí vrátane dvoch mŕtvych na francúzskom ostrove Guadeloupe.

Podľa Henryho je krajina ochromená, pretože je bez elektriny a takmer bez žiadnych komunikácií. Na hornatom ostrove došlo k "ohromným stratám obytných a verejných budov", ale rozsah celkových škôd zatiaľ nie je známy.




Maria udrela na ostrov Dominika v pondelok a v súčasnosti vyčíňa ako hurikán štvrtej kategórie nad Portorikom, kde odtrháva strechy a vytrháva dvere z pántov. Už takmer 900.000 ľudí v Portoriku je bez dodávok elektrickej energie. Očakáva sa, že život ohrozujúci vietor bude bičovať ostrov 12 až 24 hodín.Miami/San Juan 20. septembra (TASR) - Stred mohutného hurikánu Maria, ktorý medzičasom mierne zoslabol z najvyššej piatej na štvrtú kategóriu, dorazil dnes k východnému pobrežiu Portorika. Oznámilo to americké Národné centrum pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.

Z družicových záberov a hlásení z pevniny podľa NCH vyplýva, že hurikán udrel na pevninu neďaleko prístavného mesta Yabucoa okolo 12.15 h SELČ v sprievode vetra s rýchlosťou 96 km/h, dosahujúceho v nárazoch 182 km/h.

O 13.00 h SELČ sa oko hurikánu nachádzalo približne 50 kilometrov južne až juhovýchodne od portorickej metropoly San Juan. Búrka sa pohybuje severozápadným smerom rýchlosťou 17 km/h.

Aj v samotnom San Juane dosahuje sprievodný vietor momentálne rýchlosť 104 km/h, v nárazoch je to až 182 km/h.




Portorického astronauta Acabu trápia dva hurikány



Joe Acaba, prvý astronaut portorického pôvodu, ťažko pociťuje následky dvoch hurikánov - dokonca aj na obežnej dráhe.

Na snímke člen Expedície 53 na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS, americký astronaut Joseph Acaba počas tlačovej konferencie v ruskom kozmodróme Bajkonur v Kazachstane 11. septembra 2017. Štart ruskej kozmickej lode Sojuz MS-06 s trojčlennou posádkou je naplánovaný na 12. septembra 2017.
Foto: TASR/AP


V dnešnom interview z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) Acaba vyjadril slová útechy Portoričanom, ktorí musia znášať vyčíňanie hurikánu Maria. Jeho rodičia sa narodili v meste Hatillo v Portoriku a má tam veľa príbuzných. Portoriko je súostrovie a nezačlenené územie USA, nachádza sa v severovýchodnej oblasti Karibského mora.

Len pred niekoľkými týždňami Acabov dom v texaskom Houstone zaplavilo pri hurikáne Harvey. Acaba sa v tom čase nachádzal v Rusku a pripravoval sa na štart k ISS. Jeho dom preto zachraňovali priatelia a kolegovia - vyvalili steny a vysušili ho.

Acaba, bývalý učiteľ, pricestoval na ISS pred týždňom spolu s kolegom-astronautom z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Markom Vande Heiom a ruským kozmonautom Alexandrom Misurkinom.