Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

STREĽBA NA POLICAJTOV: Incident si vyžiadal jednu obeť

Kosovský policajt hliadkuje na ceste po streľbe pri dedine Banjska v okrese Leposavič na severe Kosova v nedeľu 24. septembra 2023. Foto: TASR/AP

V prípade obete ide o seržanta polície a zranenia utrpel príslušník pohraničnej polície, ktorý je mimo ohrozenia života.

Priština 24. septembra (TASR) - Jeden kosovský policajt prišiel v nedeľu skoro ráno o život a ďalší utrpel zranenia pri streľbe na severe Kosova, oznámil podľa tamojších médií kosovský premiér Albin Kurti. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

K streľbe podľa Kurtiho došlo v dedine Banjska v okrese Leposavič po útoku na kosovských policajtov. V prípade obete ide o seržanta polície a zranenia utrpel príslušník pohraničnej polície, ktorý je mimo ohrozenia života, spresnil Kurti na sociálnych sieťach X (predtým Twitter) a Facebook.

"V tomto momente pokračuje paľba zo strelných zbraní rôzneho kalibru proti našej polícii," dodal kosovský premiér, ktorý incident označil za "teroristický akt".

"Útočníkmi sú ťažko ozbrojení profesionáli v maskách," citovala Kurtiho agentúra Reuters.

Napätie medzi Prištinou a Belehradom vrcholilo počas mája, keď pri potýčkach na severe Kosova utrpelo zranenia približne 90 vojakov mierovej misie NATO (KFOR) a 50 srbských protestujúcich. V tejto oblasti žije 50.000 Srbov, ktorí tam tvoria väčšinu. Násilie vypuklo po tom, čo sa úradu ujali starostovia albánskej národnosti. Urobili tak po voľbách, ktoré bojkotovali Srbi žiadajúci naplnenie dohody o väčšej autonómii.