Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Vo svete žije rekordný počet vnútorne vysídlených osôb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Viac ako 45 miliónov ľudí bolo koncom roka 2019 vnútorne vysídlených v dôsledku prebiehajúcich vojenských konfliktov, zvyšných zhruba 5,1 milióna v dôsledku prírodných katastrof.

Ženeva 28. apríla (TASR) – Vojnové konflikty a prírodné katastrofy minulý rok prinútili opustiť svoje domovy viac ako 33 miliónov ľudí, ktorí následne neprekročili hranice svojej krajiny. Koronavírusová pandémia tak pre nich predstavuje ešte väčšie riziko, varuje podľa agentúry AFP v utorok zverejnená správa Monitorovacieho centra pre vnútorne vysídlené osoby (IDMC) a Nórskej rady pre utečencov (NRC).

Vnútorne vysídlené osoby (VVO) sa síce často označujú za utečencov, no definícia ich postavenia je pomerne odlišná. VVO totiž pri úteku v dôsledku rôznych katastrof neprekročia medzinárodne uznávanú štátnu hranicu.

Zistenia IDMC a NRC hovoria o tom, že v súčasnosti je na svete vnútorne vysídlených rekordných takmer 51 miliónov ľudí. Ich počet je tak v porovnaní s utečencami, ktorí pri prekročili hranice (26 miliónov), takmer dvojnásobný.

"VVO sú často vysoko zraniteľní ľudia žijúci v preplnených táboroch či osadách s obmedzeným alebo žiadnym prístupom k zdravotnej starostlivosti. Globálna pandémia ohrozuje ich už aj tak veľmi neisté životné podmienky ďalším obmedzením prístupu k základným službám a humanitárnej pomoci," poznamenala riaditeľka IDMC Alexandra Bilaková.

Viac ako 45 miliónov ľudí bolo koncom roka 2019 vnútorne vysídlených v dôsledku prebiehajúcich vojenských konfliktov, zvyšných zhruba 5,1 milióna v dôsledku prírodných katastrof, ako sú hurikány, cyklóny či záplavy.

"Rok čo rok konflikty a násilie nútia milióny ľudí ujsť pred nebezpečenstvom. V čase pandémie je preto pokračujúce politicky motivované násilie úplne nezmyselné," tvrdí generálny tajomník NRC Jan Egeland.

Odborníci pripúšťajú, že väčšina VVO v dôsledku prírodných katastrof sa môže rýchlo vrátiť domov, keďže v týchto prípadoch išlo najmä o preventívne evakuácie riadené vládou s cieľom zabrániť civilným obetiam. Koronavírusová pandémia by však mohla hromadné evakuácie v budúcnosti skomplikovať, nakoľko je v podobnej situácii vylúčené pokope umiestniť v provizórnych táboroch tisíce ľudí.