Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Su Ťij si prevzala v Oxforde čestný doktorát, stretla sa s dalajlámom

Aun Schan Su Ťij s diplomom Foto: TASR/AP

S úsmevom absolvovala vážny akt vedený v latinčine a prevzala titul, ktorý jej udelili v roku 1993.

Oxford 20. júna (TASR) - Po desaťročiach politického zápasu za demokraciu prevzala dnes mjanmarská politička Aun Schan Su Ťij na Oxfordskej univerzite v Británii čestný doktorát.

Laureátku Novelovej cena za mier, ktorá strávila väčšinu z uplynulých 20 rokov v Mjanmarsku v domácom väzení, privítali v Oxforde, kde vyštudovala a zaľúbila sa do svojho muža, ako hrdinku. S úsmevom absolvovala vážny akt vedený v latinčine a prevzala titul, ktorý jej udelili v roku 1993.

"Dnešný deň bol pre mňa veľmi dojemný. Dojemný preto, že som zistila, že minulosť je stále so mnou. Nikdy nezmizne," povedala publiku vážených oxfordských hodnostárov.

Pred tým, ako začala v Mjanmarsku bojovať za demokraciu, študovala v Oxforde, kde sa v 80. rokoch vydala za anglického vedca s tibetskými koreňmi, s ktorým mala dvoch synov.

Su Ťij dnes povedala, že ju Oxford naučil vidieť ľudstvo z tej najlepšej stránky. "V Oxforde som sa naučila rešpektovať všetko to, čo je v ľudskej civilizácii najlepšie. To mi pomohlo vyrovnať sa s niečím, čo nebolo celkom najlepšie." Za svoje slová si vyslúžila standing ovation.

V roku 1988 odcestovala z Oxfordu na krátku návštevu chorej mamy v Mjanmarsku, ale po vojenskom puči už Barmu, ako sa jej krajina vtedy nazývala, neopustila. Desaťročia žila v odlúčení od svojej rodiny, odmietala opustiť Mjanmarsko v obave, že ju armáda nepustí nazad. Jej synovia vyrástli bez nej a jej manžel v roku 1999 zomrel bez toho, aby sa s ním osobne rozlúčila.

V Oxforde sa zvítala so svojimi dospelými synmi Alexandrom a Kimom a zvyškom rodiny, niektorých jej členov videla prvýkrát.

V uliciach univerzitného mestečka ju vítali tisíce aktivistov a jej stúpencov s kvetmi, skandujúc "Vitajte nazad". "Je to legenda. Vytrvala. Ale nechala tu dve malé deti. Nikdy ich nevidela vyrásť. To je jediná vec, s ktorou nesúhlasím," uviedla jedna z aktivistiek a dodala: "Pre mňa osobne je to príliš veľká obeť."

Su Ťij sa stretla aj s dalajlámom

Duchovný vodca Tibeťanov v exile, 76-ročný dalajláma, dnes na svojej webovej stránke oznámil, že sa v utorok súkromne stretol v Londýne so Su Ťij na približne 30 minút. Obaja laureáti Nobelovej ceny za mier sa zišli v deň 67. narodenín Su Ťij, ktoré oslávila počas svojej prvej návštevy Európy po 24 rokoch. Aj dalajláma je na návšteve Európy.

Vo štvrtok sa Su Ťij vráti do Londýna, kde vystúpi s príhovorom pred oboma komorami britského parlamentu.