Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nórsky súd: Člen námornej stráže zavinil zrážku fregaty v roku 2018

Na archívnej snímke nórska fregata KNM Helge Ingstad naberá vodu po zrážke s tankerom Sola TS v nórskom Oygardene 8. novembra 2018. Foto: TASR/AP

Príslušník nórskych námorných síl vo veku 33 rokov, ktorý prevzal hliadkovanie osem minút pred nárazom, bol obžalovaný z nedbalosti.

Oslo 15. mája (TASR) - Nórsky súd v pondelok rozhodol, že príslušník stráže nórskej fregaty, ktorá sa potopila po zrážke v roku 2018, je na vine, a udelil mu 60-dňový podmienečný trest. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Fregata KNM Helge Ingstad sa potopila pri návrate z cvičenia Severoatlantickej aliancie (NATO), keď v skorých ranných hodinách 8. novembra narazila vo fjorde neďaleko západonórskeho mesta Bergen do maltského ropného tankera Sola TS.

Osem zo 137 ľudí na palube fregaty utrpelo menej vážne zranenia.

Príslušník nórskych námorných síl vo veku 33 rokov, ktorý prevzal hliadkovanie osem minút pred nárazom, bol obžalovaný z nedbalosti.

"Pokladá za nespravodlivé, že je jediným človekom, ktorý nesie zodpovednosť za tento incident, pritom išlo o kombináciu okolností," povedal jeho obhajca Christian Lundin po tom, ako súd v Bergene oznámil verdikt.

Prokuratúra žiadala 120 dní podmienečného trestu.

Nórsky Výbor pre vyšetrovanie nehôd dospel k záveru, že zrážka bola zavinená prevažne ľudskou chybou.

Strata plavidla znamenala, že námorné sily Nórska prišli o jednu z piatich fregát práve počas obdobia zvyšujúceho sa napätia so susedným Ruskom.