Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd nariadil Csatárymu domácu väzbu

Údajný vojnový zločinec László Csatáry si prikrýva tvár pri odchode z prokuratúry v Budapešti 18.júla 2012. Vojnový zločinec László Csatáry, ktorý v roku 1944 bol veliteľom košického geta, dnes pred Budapeštianskou vyšetrovacou prokuratúrou pri vypočúvaní poprel spáchanie trestných činov a o svojej úlohe v uvedenom roku povedal, že plnil iba rozkazy a konal svoje povinnosti, uviedol maďarský denník Népszabadság.Prokuratúra 22. septembra 2011 nariadila na základe žaloby jeruzalemskej kancelárie Centra Simona Wiesenthala (SWC) vyšetrovanie v kauze vojnového zločinu v Košiciach z roku 1944. Podľa historikov bol Csatáry mimoriadne krutý, jeho brutalita bola neúnosná aj pre Nemcov. Foto: TASR/AP Photo

Csatáry podľa SWC zohral kľúčovú úlohu pri deportácií 300 židov z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili.

Budapešť 18. júla (TASR) – Budínsky ústredný súd dnes nariadil domácu väzbu Lászlóovi Csatárymu, ktorý je podozrivý z vojnových zločinov. Podľa vyhlásenia súdu Budapeštianska vyšetrovacia prokuratúra žiadala uvalenie väzby na podozrivého pre hrozbu úteku a schovávania sa.

Hrozba úteku je vzhľadom na dobrý fyzický stav starého muža stále aktuálna, zdôvodnil súd svoj verdikt uvalenia 30-dňového domáceho väzenia.

Csatáry, ktorý bol v roku 1944 veliteľom košického geta, dnes Budapeštianskej vyšetrovacej prokuratúre pri vypočúvaní poprel trestné činy a o svojej úlohe v roku 1944 povedal, že plnil iba rozkazy a konal svoje povinnosti.

Prokuratúra 22. septembra 2011 nariadila na základe žaloby jeruzalemskej kancelárie Centra Simona Wiesenthala (SWC) vyšetrovanie v kauze vojnového zločinu v Košiciach z roku 1944. Podľa historikov bol Csatáry mimoriadne krutý, jeho brutalita bola neúnosná aj pre Nemcov.

Csatáry, ktorý má teraz 97 rokov, podľa SWC zohral kľúčovú úlohu pri deportácií 300 židov z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili a čelí aj obvineniu z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944. Csatáry bol v tom čase ako policajt v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.