Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Súd schválil presun Fritzla z psychiatrického do bežného väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Fritzla zadržiavajú v Kremse vo väznici pre ľudí s duševnými chorobami, ktorí predstavujú vysoký stupeň nebezpečenstva. Mesto sa nachádza približne 80 kilometrov severozápadne od Viedne.

Viedeň 14. mája (TASR) – Rakúšana Josefa Fritzla, ktorý dlhé roky väznil a znásilňoval svoju dcéru, môžu presunúť z psychiatrickej väznice do bežného väzenia. Rozhodol o tom v utorok rakúsky súd, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters a DPA.

V súčasnosti 89-ročný Fritzl, ktorý si medzičasom zmenil meno, už nepredstavuje nebezpečenstvo vyžadujúce si jeho zadržiavanie v psychiatrickom liečebnom centre, vyplýva z verdiktu krajinského súdu v meste Krems.

Väzeň trpí postupujúcou demenciou a jeho fyzický stav sa zhoršil natoľko, že porucha osobnosti, ktorá bola dôvodom jeho umiestnenia na psychiatrické oddelenie, je už "pochovaná", píše sa v rozhodnutí. Verdikt ešte nie je právoplatný.

Sudcovia tiež rozhodli, že podmienečné prepustenie Fritzla nie je v súčasnosti možné. Stále je totiž otázne, či by sa v budúcnosti nedopustil trestných činov. Fritzlova právnička Astrid Wagnerová uviedla, že by o takéto prepustenie mohla požiadať rok po presunutí svojho klienta do bežného väzenia.

Fritzl svoju dcéru Elisabeth zadržiaval vyše 24 rokov v špeciálne vybudovanom suteréne svojho domu, kde ju opakovane znásilňoval a splodil s ňou sedem detí. Jedno z nich zomrelo na neliečenú chorobu. O jeho činoch sa verejnosť dozvedela v apríli 2008. O rok neskôr ho odsúdili na doživotie za znásilnenie, incest, zotročovanie a zabitie z nedbalosti.

Fritzla zadržiavajú v Kremse vo väznici pre ľudí s duševnými chorobami, ktorí predstavujú vysoký stupeň nebezpečenstva. Mesto sa nachádza približne 80 kilometrov severozápadne od Viedne.