Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Súd v Istanbule zbavil spisovateľku Erdoganovú obvinenia

Foto: Ilustračné foto

Erdoganovej knihy sú preložené do viacerých jazykov. V máji 2017 sa stala nositeľkou Ceny mieru Ericha Mariu Remarqua.

Istanbul 14. februára (TASR) - Turecký súd zrušil obvinenie z členstva v teroristickej organizácii vznesené voči renomovanej spisovateľke Asli Erdoganovej, ktorá žije v exile v Nemecku. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Súd v Istanbule zbavil Erdoganovú aj obvinenia z narušovania jednoty štátu a stiahol i obvinenie zo šírenia teroristickej propagandy.

Erdoganová príležitostne písala články pre prokurdský denník Özgür Gündem, ktorý bol úradmi zatvorený po neúspešnom prevrate v roku 2016 proti tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

Novinárka a spisovateľka Erdoganová, ktorá s tureckým prezidentom nie je v príbuzenskom vzťahu, v roku 2016 strávila štyri mesiace vo vyšetrovacej väzbe v očakávaní predsúdneho konania, neskôr ju však z väzby prepustili.

Erdoganovej a ďalším ôsmim spoluobvineným z členstva v zakázanej organizácii Strana kurdských pracujúcich (PKK) hrozil doživotný trest odňatia slobody.

Na piatkovom súdnom pojednávaní v Istanbule sa Erdoganová nezúčastnila, ale jej právnik Erdal Dogan na ňom prečítal jej vyhlásenie, v ktorom uviedla, že jej stĺpčeky pre prokurdský denník neobsahovali žiadne výzvy na násilie. "Ich politický obsah sa obmedzoval na porušovanie ľudských práv," napísala.

Erdoganovej knihy sú preložené do viacerých jazykov. V máji 2017 sa stala nositeľkou Ceny mieru Ericha Mariu Remarqua.

Vyštudovala však informatiku a fyziku a v rokoch 1991-93 pôsobila ako fyzička v Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN) so sídlom v Meyrine neďaleko švajčiarskej Ženevy.

Po pokuse o štátny prevrat v roku 2016 turecké úrady zakázali okolo 130 novín, televíznych a rozhlasových staníc a ďalších médií. Vláda obvinila tieto médiá zo spolupráce s hnutím moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara podozrieva zo zosnovania prevratu.