Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Spojenci z NATO budú spoločne nakupovať a skladovať muníciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za Slovenskú republiku podpísal memorandum minister obrany SR Peter Gajdoš.

Brusel 12. júla (TASR) - Šestnásť členských štátov Severoatlantickej aliancie a ďalšie tri európske krajiny vo štvrtok ráno - v rámci summitu NATO - podpísali spoločné memorandum ohľadom spoločného postupu pri obstarávaní a skladovaní presne riadenej munície. Za Slovenskú republiku memorandum podpísal minister obrany Peter Gajdoš.

Okrem ministrov obrany zo 16 členských krajín Aliancie svoj podpis pod memorandum o porozumení pridal aj zástupca Macedónska, ktoré nie je členom NATO ani EÚ. Tesne po skončení summitu by tak mali urobiť ešte rezortní ministri z Fínska a Rakúska, ktoré taktiež nepatria do Aliancie, ale sú členmi Európskej únie.

Spoločný postup pri obstarávaní a skladovaní presne riadenej munície zbraňových systémov pozemných síl bol iniciovaný počas stretnutia ministrov obrany NATO v júni 2017, keď ho v prvej fáze podporilo 11 členských krajín Aliancie a Fínsko.

Štvrtková dohoda je podľa stanoviska NATO dôležitým krokom vpred, pretože vytvára potrebný právny základ pre účastníkov tohto programu, aby spoločne získali a uskladnili širokú škálu pozemnej munície.

"Táto iniciatíva v priebehu času umožní našim jednotkám zvýšiť ich interoperabilitu a efektívnosť tam, kde je to najviac potrebné. Pomôže znižovať náklady a umožní, aby naše zvyšujúce sa rozpočty na obranu ešte viac rástli," uviedla námestníčka generálneho tajomníka NATO Rose Gottemoellerová.

V rámci štvrtkového rokovania Severoatlantickej rady dnes lídri Aliancie vyjadrili podporu integračným snahám Gruzínska a Ukrajiny. V súlade s aliančnou politikou otvorených dverí ich podporuje aj Slovensko. "Samozrejme, môžeme deklarovať, že sme pripravení pomôcť týmto krajinám v prístupovom procese. V prípade Ukrajiny budeme pokračovať ako vedúca krajina vo Zvereneckom fonde v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície a boja s improvizovanými výbušnými zariadeniami. V Gruzínsku bude zase naďalej pôsobiť náš expert na obranné vzdelávanie v rámci iniciatívy budovania obranných kapacít," uviedol minister obrany SR Gajdoš.

Počas bruselského summitu bolo vydané aj spoločné vyhlásenie ministrov obrany krajín V4, v ktorom členovia tohto zoskupenia deklarujú zvyšovanie obranných výdavkov a pokračujúce plnenie záväzkov, ktoré vyplývajú z členstva v NATO, informovalo MO SR.

Spravodajca TASR Jaromír Novak