Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Švajčiarski vyšetrovatelia stále nepoznajú príčinu tragédie v tuneli

Nehoda belgického autobusu vo Švajčiarsku. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia nepredpokladajú, že by vodič zaspal iba dva minúty po tom, čo prevzal od kolegu riadenie autobusu.

Brusel 15. júna (TASR) - Ani tri mesiace po tragickej nehode belgického autobusu vo švajčiarskom tuneli, ktorá si 13. marca vyžiadala 28 mŕtvych a 24 zranených, nepoznajú vyšetrovatelia príčiny tohto nešťastia.

Ako informoval v Bruseli príslušný švajčiarsky prokurátor Olivier Elsig, vyšetrovanie sa opäť koncentruje na 34-ročného muža, ktorý si iba dve minúty pred osudným nárazom v tuneli sadol za volant autobusu, za ktorým vystriedal kolegu.

Stalo sa tak napriek tomu, že už 16. marca vyšetrovatelia konštatovali, že vodič autobusu nemal problémy so srdcom, nemal v krvi alkohol a neprekročil povolenú rýchlosť.

Podľa Elsiga, ktorý sa v Belgicku stretol aj s pozostalými obetí, do úvahy naďalej prichádzajú zlyhanie ľudského faktora a zdravotný problém.

Vyšetrovatelia nepredpokladajú, že by vodič zaspal iba dva minúty po tom, čo prevzal od kolegu riadenie autobusu. Vyšetrovanie popri už spomínanom vylúčení alkoholu v krvi a dodržania predpísanej rýchlosti ukázalo, že vodiči precízne dodržali aj stanovené časy na oddych, uviedol Elsig.

Žiadne problémy sa nezistili ani v dobre osvetlenom tuneli, v ktorom bola vozovka so suchým povrchom.

Vyšetrovatelia preskúmali zdravotný spis mŕtveho vodiča a nariadili ďalšie toxikologické testy, ktoré by mohli odhaliť prípadnú vyššiu koncentráciu liekov v jeho krvi. Výsledky týchto testov možno však očakávať najskôr za tri mesiace.