Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko pokročilo k použitiu ruských aktív na vojnové reparácie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Vo Švajčiarsku sú uložené rezervy a aktíva ruskej centrálnej banky v hodnote viac ako sedem miliárd eur.

Bern 7. marca (TASR) - Švajčiarsky parlament vo štvrtok tesnou väčšinou podporil kroky smerujúce k použitiu ruských štátnych aktív zmrazených vo Švajčiarsku na financovanie vojnových reparácií na Ukrajine. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Za sériu návrhov zahlasovala po dolnej komore parlamentu aj horná. Švajčiarskej vláde sa tak otvorila cesta k tomu, aby začala prijímať opatrenia na vytvorenie medzinárodného právneho základu na použitie zmrazených aktív agresorských štátov na zaplatenie reparácií v napadnutých krajinách.

Vo Švajčiarsku sú uložené rezervy a aktíva ruskej centrálnej banky v hodnote viac ako sedem miliárd eur. "Fakty sú veľmi jasné. Rusko vážne porušilo medzinárodné právo. Musí preto nahradiť spôsobené škody," povedal minister zahraničných vecí Ignazio Cassis v hornej komore parlamentu.

Bern sa teraz bude snažiť vytvoriť medzinárodný právny základ potrebný na vytvorenie mechanizmu odškodnenia na celosvetovej úrovni. Jeho cieľom by bolo umožniť legálne prevody zmrazených finančných prostriedkov z centrálnej banky agresora alebo aktív jeho štátnych spoločností do napadnutého štátu.