Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Falošný dôstojník odhalený minulý rok neohrozil bezpečnosť Švédska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Švédsko nie je členskou krajinou NATO, krajina však s Alianciou úzko spolupracuje.

Štokholm 23. januára (TASR) - Švédska armáda vo štvrtok potvrdila, že muž, ktorý sa vydával za armádneho dôstojníka, klamal armádu a spolupracoval s tajnými službami, nevyzradil žiadne tajné informácie, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Falošného dôstojníka odhalili minulý rok po tom, čo sa pripojil k mierovej misii OSN v Mali ako veliaci dôstojník v hodnosti majora. Švédsku armádu podľa AP zavádzal 18 rokov.

"Nič nenaznačuje, že by došlo k vyzradeniu utajených informácií," povedal hlavný veliteľ Švédskych ozbrojených síl Micael Bydén.

Muž, ktorého meno nebolo zverejnené, spolupracoval s tajnými a bezpečnostnými službami švédskej armády a pôsobil ako styčná osoba pre ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB). Takisto pracoval na vojenskom veliteľstve NATO v meste Mons na juhu Belgicka.

Muž podľa denníka Dagens Nyheter použil falošné dokumenty, ktoré potvrdzovali, že absolvoval výcvikový program švédskych ozbrojených síl pre dôstojníkov, a takisto klamal, že získal univerzitný diplom z politických vied.

Švédsko nie je členskou krajinou NATO, krajina však s Alianciou úzko spolupracuje.